Hör involverade förklara mer fördjupat kring ärendet i klippet Foto: Genrebild Jessica Gow/TT

Läckta elevjournaler: ”En teknisk och mänsklig faktor”

Uppdaterad
Publicerad

Skolelevers medicinska uppgifter ska ha lästs och hanterats av obehörig personal. En utredning pågår i ärendet samtidigt menar it-expert att den här typen av fall är rätt vanliga.

– Man har inte gjort en behovs- och riskanalys i grunden, säger Magnus Bergström på IMY.

Av hundratals drabbade elever är det sex skolor involverade, både kommunala som friskolor. Två anmälningar har gjorts: en till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) och den andra till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Den senare för att undersöka misstanke om brist i journalföring.

– Finns en blandning av tekniska faktorer i datasystem vi använder och den mänskliga som använder systemen, säger elevhälsochef Mikael Wallström, Norrköpings kommun.

Norrköping

Hör involverade förklara mer fördjupat kring ärendet i klippet ovan.

Slarvas med hantering av patientuppgifter

IMY har granskat vårdgivare en del där utfallet inte varit ”jättegott” berättar it- och informationssäkerhetsspecialist Magnus Bergström.

Hur menar du då?

– Ja, man har inte gjort en behovs- och riskanalys i grunden, förklarar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet