Se när ekobonden David Appelgren berättar om sitt småskaliga lantbruk Foto: SVT

Gröna vågen 2.0 – David är helt självförsörjande

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för självförsörjning ökar. Forskning från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU visar på en ny Gröna vågen-trend. Vi har träffat en av dem som lämnat storstan för landsbygden och idag försörjer sig på ett småskaligt lantbruk.

Kolonilotten i Norrköping kändes för liten och det fanns en stor längtan efter egen bördig mark när David Appelgren och hans fru flyttade från lägenheten i stan och ut på den östgötska slätten. 

– För fem år sedan var vi och vandrade på Omberg. Vi blev helt förälskade i platsen och sa att vi borde flytta hit, säger David Appelgren.

Gårdsbutik ger inkomster

Idag är de helt självförsörjande. Den lilla gårdsbutiken bringar inkomster och här säljer dom bland annat förädlade produkter av det de själva odlar på gården.

Odlar hampa på östgöttaslätten

Förutom frukt och grönsaker ville David testa på andra grödor och har bland annat odlat quinoa under flera år, vilket är en växt som vanligtvis bara finns i Sydamerika men som visade sig trivas utmärkt även i Östergötland. Förra året provade han på att odla industrihampa och i år har han utökat odlingen.

– Det är väldigt unikt med hampa eftersom man kan använda alla delar. Man kan till exempel ta fröna och pressa hampafröolja och stjälken använder man till att göra rep och kläder, säger han.

Cigarett som en telestolpe

Hampa har odlats i Sverige ända sedan medeltiden men förbjöds på 70-talet då den klassades som narkotika. Men sedan 2003 finns ett 60-tal sorter som är godkända. Dessa sorter innehåller max 0,2 procent thc, alltså den rusgivande substansen som en gång gjorde växten olaglig.

– Skulle man försöka bli hög av den här hampan så skulle man behöva rulla en cigarett som är lika stor som en telefonstolpe, säger David Appelgren.

”Man får lära sig från grunden”

Varken David eller hans fru hade någon utbildning i vare sig egenförsörjning eller lantbruk, istället har det blivit många och långa nätter framför datorn.

– Det är det som är så fantastiskt med dagens samhälle. Man kan lätt prata med Sveriges största expert i något ämne på någon sida på nätet. Där kan man byta erfarenheter och lära sig mycket. Man får lära sig från grunden, säger David Appelgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.