• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: SVT

”De drog en lättnadens suck”– statsvetare om MP-raset

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet tappade röster i alla kommuner i Östergötland och i regionen på Gotland. Värst var det i Boxholm och Valdemarsvik där partiet åkte ur kommunfullmäktige. Det kommer att blir svårt att hitta folk som ideellt ska jobba i Miljöpartiet framöver, menar statsvetare.

– Det var delvis väntat med tanke på den mandatperiod man haft, inte minst på nationell nivå. Man drog nog en lättnadens suck att man ändå är kvar i riksdagen och även i många fullmäktige, säger statsvetaren Johan Wänström vid Linköpings universitet.

Beroende av eldsjälar

Men i Boxholm och Valdemarsvik tappade Miljöpartiet alla sina mandat och kommer inte att ha någon representation alls fram till valet 2022.

Val 2018 – #dinröst

– Politik på lokal nivå handlar ju om ideellt arbete av eldsjälar. I de mindre kommunerna med ett så litet parti så blir man lätt beroende av enstaka personer. Ledsnar de så är det inte lätt att hitta ersättare, menar Johan Wänström.

Skandalernas effekter

Under mandatperioden drabbades Miljöpartiet av skandaler som exempelvis bostadsminister Mehmet Kaplan och hans samröre med islamister. Om hur det drabbat företrädarna på kommunal nivå säger statvetaren så här:

– Det har alltid varit så inom Miljöpartiet att man haft en ganska liberal inställning till att personer får ha lite olika åsikter. Det kan man ha när man är ett lite annorlunda parti med något av alternativstämpel på sig. Men nu när man skulle in i regeringskansliet i Rosenbad så förväntade sig Socialdemokraterna att man skulle ha en annan hållning. När man var tvungna att kontrollera vilka som verkligen fanns i partiet och ta detta på allvar så blev det en tung process, säger statsvetaren Johan Wänström.

Ingen klimatpåverkan på valutgången

Klimatet med sommarens hetta och bränder blev inte den faktor som många trodde skulle gynna Miljöpartiet i valet.

–  Klimatet blev inte den stora frågan i valrörelsen. Det var i första hand vården och inte minst sjukvården som blev den tunga frågan och det gäller även ute i kommunerna med den kommunala verksamheten. Vård är inte den fråga som Miljöpartiet har profilerat sig på, säger statsvetaren Johan Wänström 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet