Ungdomar från baltikum och Sverige reste över Östersjön. Foto: Patrik Widegren /SVT

De ”flydde” tillsammans till Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Under slutet av andra världskriget kom 10 000 flyktingar med båtar från Baltikum till Gotland. Idag, drygt 70 år senare, gjorde 12 ungdomar samma resa.

Det var glada men lite trötta ungdomar som efter tio timmars båtresa från Ventspils i Lettland klev av i Slite på östra Gotland på måndagsmorgonen

– Det har varit en ögonöppnare, och riktigt häftigt att vara en del av, säger Kätlin Kulbin och får medhåll av Andrei Ossipov.

– Det var en stor upplevelse, säger han.

Återkskapar en flyktingresa

De kommer från Estland, Lettland, Litauen och Sverige. Det är konstprojektet ”I båtflyktingarnas spår” som fört dem samman. Tanken är att återskapa en av de många flyktingresor som gjordes till Gotland i slutet av andra världskriget. Ungefär 10 000 flyktingar kom då till Gotland.

– Alla ungdomar har fått en historia från slutet av andra världskriget att jobba med som ett rollspel. Igår hade vi en workshop och det är fantastiskt att höra hur de kan gå in i en annan person som levde för sjuttio år sedan, säger Anna Norberg, projektkoordinator på Baltic Art Center som står bakom projektet.

Viktigt att belysa

Deltagarna, som fick en kopp varm choklad inne på sjöfartsmuseet i Slite, har alla lärt sig något under den tid de varit tillsammans.

– Jag tycker att det är viktigt att belysa hur det var förr i tiden när folk flydde. Och även att få känna av lite lätt hur det var att fly, även om det här inte är samma sak, det här är som en semesterresa, säger Zaimon Sherr.

Deltagarna ska nu vara kvar på Gotland några dagar och deras resa ska sedan bli en del av en konstutställning som visas den 5 maj i Visby.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer