Foto: TT

De hamnar i Fas 3 – i onödan

Uppdaterad
Publicerad

Många hamnar i långtidsarbetslöshet och Fas 3 i onödan. För att de inte fått den hjälp de har rätt till. Det visar SVT-dokumentären ”Vägen mot Fas 3”.

– Människor hamnar i Fas 3 trots att de med rätt hjälp skulle kunna ha fått jobb, säger Anders Forslund, professor vid forskningsinstitutet IFAU.

SVT har under sju månader filmat inifrån Arbetsförmedlingen och Fas 3-mässor. Nu publiceras dokumentären som visar vad som händer på vägen till Fas 3.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlare varnar arbetslösa

I dokumentären varnar arbetsförmedlare arbetslösa för att hamna i Fas 3, som också heter sysselsättningsfasen.

För i sysselsättningsfasen får man inte så mycket stöd från Arbetsförmedlingen. Där ska man främst sysselsättas.

– Tanken är inte att man ska komma närmare arbetsmarknaden i Fas 3. Utan det skulle man ha gjort redan i fas 1 och 2, säger Anders Forslund som är professor vid forskningsinstitutet IFAU.

Studie bekräftar

Så vad gör då de arbetssökande i Fas 1 och 2? När SVT bad Arbetsförmedlingen ta fram de uppgifterna visade det sig att den allra vanligaste aktiviteten var ”jobbsökaraktivitet med coachning”. En studie från forskningsinstitutet IFAU gav samma bild.

Det innebär, enligt avtalet, att de arbetssökande ska lära sig att söka jobb, till exempel ”skriva CV och andra ansökningshandlingar”. Den här coachningen kan ske i grupp, och även ”per e-post och telefon”.

– Jobbcoachning är säkert bra, men frågan är om man inte redan har hunnit få det ett par gånger på vägen. Och frågan är om det är precis det man behöver, säger professor Anders Forslund vid forskningsinstitutet IFAU.

”Man vill inte höra samma sak varje dag”

Mohamed Ali Ahmed, som är i fas 2, berättar i dokumentären att det blir tjatigt.

– Man har ju gått till jobbcoach, man har ju hört det förut. Man vill inte höra samma sak varje dag.

Flera arbetsförmedlare berättar för SVT att arbetssökande till och med skickas till den här coachningen upprepade gånger eftersom man måste vara i aktivitet och eftersom man inte har så många alternativ.

– Ja, det är ju inte meningen att man ska göra det flera gånger. Och jobbcoach har man ju tidigare erbjudit dem som är nyarbetslösa, säger Karin Leth som är produktionsdirektör på Arbetsförmedlingens huvudkontor.

”Vi behöver ha en ökad aktivtetsnivå”

Lagen är tydlig. De långtidsarbetslösa ska få allt tänkbart stöd. Man ska man få arbetspraktik, arbetsträning och förstärkt arbetsträning. Alla möjligheter ska vara uttömda innan man hamnar i sysselsättningsfasen, det som tidigare hette Fas 3.

Men så fungerar det inte i praktiken. Var tredje personer som hamnar i sysselsättningsfasen har gått igenom fas 1 och fas 2 utan att få något av det stöd som de har rätt till. Varken praktik, arbetsmarknadsutbildning eller arbetsträning. Det visar en studie från forskningsinstitutet IFAU.

– Vi behöver ha en ökad aktivtetsnivå, säger Karin Leth som är produktionsdirektör på Arbetsförmedlingens huvudkontor.

Varför är den så låg då?

– Det är delvis en resursfråga. För det kräver mycket insatser från oss. Det tar ju tid, säger Karin Leth.

”Man känner sig ofta väldigt otillräcklig”

I dokumentären visar vi att det finns arbetsförmedlare som har ansvar för flera hundra långtidsarbetslösa. Enstaka handläggare har till och med hand om över 400 och 500 långtidsarbetslösa.

– Man känner sig ofta väldigt otillräcklig. Jag skulle vilja ligga steget före och följa upp, men det blir mycket att släcka bränder, säger Sara Dahlén som är arbetsförmedlare i Norrköping där hon jobbar med arbetssökande i fas 1 och 2.

– En viktig förutsättning är att varje förmedlare har relativt få att ta hand om, annars hinner man inte göra det på ett bra sätt, säger professor Anders Forslund.

Han anser att det här är en förklaring till att arbetssökande faktiskt hamnar i Fas 3 i onödan.

– En del hamnar där säkert bara som en serie olyckliga omständigheter, det är personer som har haft otur tillräckligt många gånger i rad, säger Anders Forslund.

SE DOKUMENTÄREN – Vägen mot Fas 3

Varför träffar arbetsförmedlaren Karin aldrig någon av sina 1.100 arbetssökande? Varför säger Fas 3-anordnaren att han ligger risigt till om han hjälper de arbetslösa att få ett jobb? Varför måste arbetsförmedlaren Ingemar säga nej till utbildningar – trots att det skulle leda till jobb?

Vi har under sju månader filmat inifrån Fas 3-mässor och Arbetsförmedlingar för att försöka förstå varför så många människor hamnar i långtidsarbetslöshet och Fas 3.

Här kan du se dokumentären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet