Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Väntrummet hos första linjen i Visby. Foto: SVT

De hjälper barn som drabbas av psykisk ohälsa

Publicerad

Den psykiska ohälsan hos befolkningen har under de senaste åren ökat. Enligt Folkhälsomyndigheten finns tecken på att problemen ökar hos barn och unga. På Gotland har man hittat en framgångsrik modell för att snabbt kunna ge hjälp.

”Första linjen”-mottagningen i Visby är ett samarbete mellan socialtjänsten och barnpsykiatrin inom Region Gotland. Tanken är att ha en låg tröskel för barn och deras familjer som behöver hjälp.

– Är man orolig för sitt barn eller sin ungdom, vad det än gäller, så ska man snabbt kunna få hjälp, säger Maria Ten Siethoff, chef för barn- och ungdomspsykiatrin hos Region Gotland.

”Man kan bara gå hit”

Mottagningen har snart varit öppen i ett år och under de första sex månaderna hade man cirka 350 besök och ungefär lika många rådgivningar per telefon. Att det är enkelt att få lättare vård är viktigt för att kunna fånga upp ohälsa hos unga i tid.

– Man behöver inte genomgå någon socialutredning eller någon diagnosbeskrivning för att få hjälp utan man kan bara gå hit, säger Kjell Gardarfve från familjestödsenheten.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet