Gulandam och Muhammed Husseini och dottern Maria. Foto: Patrik Widegren /SVT

De kom till Gotland 2015 – kämpar för att få vara kvar

Uppdaterad
Publicerad

Under den stora flyktingvågen till Sverige så kom de första asylsökande till Gotland i november 2015. Idag, fem år senare, kämpar vissa fortfarande för att få vara kvar.

Familjen Husseini har bott i Garda på Gotland i 4,5 år. När SVT Nyheter Öst gör ett besök så är de äldre barnen, Ali,14 år, Tina 12 och Beeta 6, i skolan. Bara 2-åriga Maria, som är född på Gotland, är hemma med föräldrarna och farmor. De har fått avslag på sin asylansökan tre gånger.

– Det är jättesvårt när man inte vet någonting. Man bara väntar och väntar. Min känsla är att det är som i fängelse, jag kan inte göra någonting, säger Muhammed Husseini, som till exempel inte kan jobba under asylprocessen.

Gotland

Barnen blir jätteoroliga

Deras föräldrar är Afghaner men varken Gulandom eller Muhammed har egentligen någon koppling till Afghanistan. De har levt som flyktingar i Iran sedan de var barn och känner sig som Iranier. Hotet om att utvisas till Afghanistan tär på familjen.

– När det kommer ett brev eller något från Migrationsverket, så vet jag att barnen blir jätteoroliga. Särskilt Tina och Ali. De förstår, säger Gulandom Husseini.

Har varit på intervju

2015 kom drygt 160 000 asylsökande till Sverige. 8000 av dem, har precis som familjen Husseini, fortfarande inte fått sina fall helt avgjorda. Gulandom och Muhammed har nu konverterat och blivit kristna, och har gjort en ny asylansökan.

– Vi hade intervju hos Migrationsverket i förra veckan. Jag hoppas att det går bra den här gången, säger Gulandom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet