Meldina Daging är en av arrangörerna i Linköping till demonstrationen mot krisen inom förlossningsvården. Foto: Ulf Johansson/Wikipedia & Privat

De marscherar mot dålig förlossningsvård

Publicerad

I 15 städer demonstreras det i morgon mot den nationella krisen i förlossningsvården. Linköping är en av städerna där protesten äger rum.

I morgon arrangeras en demonstration i Linköping för att protestera mot krisen i förlossningsvården. Bakom initiativet ligger medieprofilen Cissi Wallin och Emily Comeau Hellsing tillsammans med organisationen Födelsevrålet, som arrangerar demonstrationen i Stockholm.

– Det började som ett initiativ på Facebook och jag fick frågan av en vän om att arrangera i Linköping, säger Meldina Daging, som står bakom demonstrationen tillsammans med Johanna Lindblad.

LÄS MER: Förlossningskrisen i Stockholm

Under sommaren har det rapporterats om stängda BB-platser och brist på barnmorskor på flera platser i landet. Problemen har varit återkommande under flera år.

”Börjar smyga sig på här också”

– Här i Linköping verkar det hanteras ganska bra, ur riksperspektiv är inte alltid så. Men det börjar smyga sig på här också, när platserna på avdelningen för gravida med komplikationer stängdes ner och flyttades till den ordinarie avdelningen försvann två platser, säger Meldina Daging.

LÄS MER: Gravida kan skickas till annat län för att föda

Demonstrationen går under namnet ”Arg jävla riks-marsch mot BB-kaoset” och arrangeras på 15 orter i Sverige, från Sollefteå till Malmö. I Linköping går demonstrationståget från Konsert & Kongress till Lilla torget med start klockan 13 på söndag.

– Jag trodde nog inte att det skulle få så stor spridning. Nu är det ju ett Facebookevent så man vet aldrig hur många som dyker upp, men det är runt hundra personer som anmält att de kommer och över 200 som är intresserade, säger Meldina Daging.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.