Tommy Gustafsson, ledare Friluftsfrämjandet Kinda, berättar vad de planerar för Friluftslivets år. Foto: Mimmi Moberg/SVT

De ska övernatta utomhus en gång i månaden hela året

Uppdaterad
Publicerad

En gång varje månad hela året ska föreningen Friluftsfrämjandet i Kinda övernatta utomhus. Det är en utmaning som de startat i samband med projektet Friluftslivets år 2021.

I år har Svenskt Friluftsliv projektet Friluftslivets år, som finansieras av Naturvårdsverket. Tanken med projektet är att locka ut fler människor till naturen och en del av det är att lokala föreningar också skapar egna projekt och utmaningar. Vilket är precis det lokalföreningen i Kinda har gjort. En gång i månaden hela året kan man via föreningen anmäla sig till en övernattning utomhus.

– Det här är mycket för att få ut nya och visa hur man kan göra det här, säger Tommy Gustafsson, ledare Friluftsfrämjandet Kinda.

Kinda
I bland annat det här vindskyddet, i Viggebys naturreservat, sov gruppen sin första natt utomhus för året. Foto: Erika Landt/SVT

Anpassningar

Med aktiviteter i den rådande pandemin krävs också vissa anpassningar. För att de deltagande i övernattningen utomhus ska kunna hålla ordentligt avstånd har de ett maxantal som får vara med, och dessutom ser de till att sova med rikligt avstånd. Under första natten berättar Tommy Gustafsson att han med anledning av det här passade på att sova i en hängmatta. Något som han aldrig gjort tidigare.

Hör Tommy Gustafsson berätta mer om utmaningen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kinda

Mer i ämnet