NTE Norrköping tar nu över ansvaret för transporter av frihetsberövade från polisen. Foto: Kriminalvården

De tar över häktestransporterna från polisen

Publicerad

En lagändring gör att Kriminalvården tar över ansvaret för transporter av frihetsberövade från polisen. Det innebär mer jobb och nyrekryteringar för transportenheten i Norrköping.

Nationella Transportenheten, NTE, har nu tagit över de transporter av frihetsberövade som polisen utför idag, sen en lagändring som infördes 1 april.

Dessutom tar NTE över häktestransporterna i Norrköping, Jönköping och Malmö. Det innebär att Kriminalvården måste rekrytera ny personal.

Poliser ska frigöras

– Vi har anställt tre nya kriminalvårdare till Norrköping, säger Robin Bertilsson, kriminalvårdsinspektör på NTE Norrköping.

Syftet är att det ska bli en tydligare ansvarsfördelning mellan polisen och Kriminalvården och att poliser ska frigöras för att arbeta med sina huvuduppgifter.

Det bedöms innebära en ökning med ungefär 9 000 transporter per år för NTE. För att hantera det nya uppdraget behöver Kriminalvården rekrytera och utbilda upp till 100 personer totalt.

Utför redan transporter

Men för NTE Norrköping innebär det ändå ingen större skillnad.

– Det är inte någon jättestor procentuell ökning för oss, nu är vi 18 anställda. Anledningen är att vi redan utför de flesta av de här transporterna, säger Robin Bertilsson.

Polisen har nämligen haft möjlighet att begära hjälp av NTE för transporter av frihetsberövade även tidigare, vilket skett i hög grad. Skillnaden nu blir att myndigheter som Migrationsverket och Statens institutionsstyrelse beställer transporter direkt av NTE, i stället för att ta omvägen via polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.