De tvingas flytta på 10 dagar – nu överklagar Gruber

Uppdaterad
Publicerad

De EU-migranter som hyr bostad i de utdömda husen i Motala måste flytta inom tio dagar annars måste fastighetsägaren Thomas Gruber betala flera hundra tusen i böter. Men nu har han författat ett långt överklagande till Länsstyrelsen.

Under gårdagen delgavs Thomas Gruber beslutet om att han måste tömma en del av sina fastigheter på hyresgäster. Motala kommun har i två månader försökt meddela honom beslutet att en del av hans fastigheter är utdömda och inte får användas som bostäder till de EU-migranter som bott där sedan fler månader.

Vite på flera hundra tusen

Enligt beslutet har Gruber tio dagar på sig att tömma lägenheterna annars hotas han av ett vite på flera hundra tusen kronor. Motala kommun anser att Grubers fastigheter inte uppnår den standard som krävs för bostäder. Fukt, mögel och få toaletter är några av problemen som kommunen haft synpunkter på.

Thomas Gruber berättade för SVT Nyheter Öst igår att han känner sig orolig för familjerna som nu måste ställas på backen. Och han har nu skickat in ett överklagande av beslutet till Länsstyrelsen i Östergötland. Han ställer sig mycket kritisk till beslutet och den korta tidfristen.

”Rimlig tid bör ges att åtgärda eventuella brister och att man tar hänsyn till det som redan har gjorts.”, skriver Thomas Gruber i sitt överklagande.

Barnfamiljer drabbas

I maj gjordes ett tillslag mot en av Thomas Grubers fastigheter efter att Räddningstjänsten ansett att det var för brandfarligt att vistas där. Efter detta säger Gruber sig ha påbörjat ett arbete med att rusta upp sina fastigheter som ett första steg i att försöka möta kommunens krav.

”Det är dock en orimlighet att allt detta kan ske på endast 10 dagar... Det är både orimligt, omänskligt och ytterst snedvridet.”, skriver Thomas Gruber i sin överklagan.

Gruber har ett femtiotal hyresgäster i sina utdömda lägenheter varav 20 är barn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer