Kristina Edlund (S) och Elias Aguirre (S) vill att nollningen i Linköping läggs ner. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Socialdemokraterna vill stoppa nollningen helt

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Linköping anser att nollningen på gymnasieskolan bör läggas ner.

– Det är dags att bryta den långa traditionen av inspark till gymnasiet eftersom den alltid urartar i förnedring, glåpord och fylla, säger Elias Aguirre (S).

Redan inför årets nollning uppmanade de socialdemokratiska politikerna i Linköping Alliansstyret att stoppa den. De menade då att det inte var lämpligt med tanke på en ökad smittspridning av covid-19 samt ett ökat behov av polisinsatser i stadsdelen Berga.

Åsa Wennergren (L) ordförande bildningsnämnden menade dock att nollningen skulle kunna ske på ett smittsäkert sätt och socialdemokraterna fick inget gehör.

Linköping

Polisen såg rött

Nollningen genomfördes som vanligt och från flera håll rapporterades det om att gymnasieungdomarnas aktiviteter spårat ur.

– Det räcker med förnedring, fylla, misshandlar och hets, skrev områdespolis Jessica Ljung i ett inlägg på Facebook.

Vill lägga ner den helt

Nu går Socialdemokraterna ett steg längre och föreslår att nollningsaktiviteterna läggs ner helt och hållet.

– Verkligheten gav oss tyvärr rätt även i år. Polisen har larmat om fylla, stök och omhändertaganden, säger Kristina Edlund (S), kommunalråd i Linköping.

Därför vill nu politikerna att fadderverksamheten omedelbart avskaffas och att introduktionen av nya elever till gymnasieskolan enbart görs i skolans regi, av skolans personal.

– Vi vill avsätta pengar för aktiviteter som de nya eleverna kan göra tillsammans med lärarna, till exempel en övernattning på en lägergård, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd i Linköping.

Politiskt motstånd

Men de styrande politikerna i Linköping menar att förslaget är ansvarslöst.

– Det är omdömeslöst att komma med ett politiskt utspel så här, säger Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden.

Hon menar att det finns organiserade aktiviteter inom nollningen som fungerar bra och att det som fungerar mindre bra ska rättas till.

– Vi behöver ha en dialog mellan skolorna och arbeta långsiktigt med värdegrunder och respekt, säger Åsa Wennergren (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet