Linda Westerlund Snecker (V) Teresa Carvalho (S) och Clara Aranda (SD) Foto: SVT

Ett och annat tjuvnyp i försiktig coronadebatt

Uppdaterad
Publicerad

När tre av Östergötlands riksdagspolitiker möttes för att debattera Sveriges beredskap och äldrevård under coronapandemin så uteblev dom vanligtvis hårda attackerna partierna emellan. Men ett och annat tjuvnyp utdelades mellan Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Clara Aranda (SD):

– Vi har inte klarat pandemin särskilt bra, vi har ju betydligt högre dödlighet än våra nordiska grannländer. Vi borde ha satsat mera på förebyggande åtgärder och haft karantän på de som kom tillbaka från Italien.

Linda Snecker (V):

– Vi måste ändra mycket på själva samhällssystemet. Till exempel med privatiseringen av äldreomsorgen som vi nu ser leder till smittspridning och död.

Teresa Carvalho (S):

– Det är lätt att vara efterklok och det är lätt att vara oppositionspolitiker och lägga ansvaret på någon annan. Vi måste också se att hela samhället, hela världen är väldigt hårt drabbad av den här krisen.

Tittarfrågor

Det kom in många frågor till oss från allmänheten. Här är ytterligaren en från Lasse i Linköping om införande av civilplikt:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.