Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Den mörka färgen lockar de äldre att ta på spisen.” Demensspecialisterna Kerstin Angvik och Bertha Ragnarsdottír fick inte vara med i processen när nya vårdboendet i Vallastaden i Linköping byggdes. Och de är inte helt nöjda. Foto: SVT

Flera brister på demensboendet i Vallastaden som invigs idag

Uppdaterad
Publicerad

Idag invigs nya demensboendet i Vallastaden i Linköping. Men boendet har flera brister, enligt demensspecialisterna i Linköpings kommun. ”Vi kom in när boendet var färdigt. Vi hade önskat att vi fått vara med i byggprocessen, vi som vet mycket om demensvård”, säger demensspecialisten Bertha Ragnarsdottír.

Demensboendet Vallastaden är helt nybyggt och invigs idag. Men redan innan boendet invigdes upptäckte kommunens demensspecialister flera brister.

Hög ljudnivå

Centralt i äldreboendet finns ett kombinerat allrum med kök.

– Det man kan se som nackdel är att de här gemensamma utrymmena är öppna och det finns ingenstans att gå undan. Ljudnivån kan säkert bli ganska hög här inne, säger Bertha Ragnarsdottír, demensexpert i Linköping.

Risk att man bränner sig

I det nybyggda fyravåningshuset finns sex avdelningar med tio lägenheter i varje. På köksön finns en inbyggd spis.

– Spishällen är mörk, i en konstrastfärg, så den lockar ju att man tar på den. Många som bor här är äldre och har haft de traditionella plattorna, så det är inte säkert att de förstår att det här är en varm spis, säger Kerstin Angvik, demensexpert i Linköping.

I klippet hör du Kerstin och Bertha berätta mer vad de tycker om det nya demensboendet i Linköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Det sista hemmet

Mer i ämnet