Foto: TT

Dement kvinna hade 54 hemtjänstmedarbetare

Uppdaterad
Publicerad

En dement kvinna som drabbats av en stroke hade 54 olika medarbetare från hemtjänsten under ett halvår, visar en lex Sarah-utredning mot en kommunal hemtjänstenhet i Norrköping.

Dessutom var det omfattande brister i vården från hemtjänsten, skriver Norrköpings tidningar. Kvinnan fick bland annat inte duscha under långa perioder, medicinering missades och vid flera tillfällen var hon utan mat.

Enligt utredningen berodde bristerna på att enheten hade ett stort antal timvikarier, hög sjukfrånvaro och att enhetschefen byttes ut flera gånger. Dessutom har det brustit i kommunikationen och i kunskapen om demens.

Liknande händelser har inträffat i andra fall inom samma hemtjänstenhet, konstaterar utredningen. Områdeschefen uppger dock att förbättringar i bland annat bemanningen gjorts sedan dess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.