Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Den brittiska varianten är nu dominant: ”Ett föränderligt virus”

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska och troligen mer smittsamma mutationen av Covid-19 har ökat kraftigt i Östergötland.

Nu står den för majoriteten av de positiva provresultaten.

– Coronaviruset är ett föränderligt virus, det vet vi sedan år tillbaka, det kommer att dyka upp i olika former framöver, säger Britt Åkerlind smittskyddsläkare i regionen.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar regionerna att sekvensera tio procent av de positiva coronatesterna för att undersöka vilken variant av viruset det rör sig om.

Region Östergötland har hittills sekvenserat cirka sju procent men arbetar för att öka andelen.

– Det är en kostsam och krävande process men vi ska försöka komma upp i tio procent, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i regionen.

Mer smittsam

Av de positiva resultaten som sekvenserats ser man nu en kraftig ökning av den brittiska varianten som misstänks kunna vara mer smittsam.

– Tittar man på de siffror vi får fram idag, utifrån de analyser som utförs, så är den brittiska varianten helt klart dominant nu, berättar Britt Åkerlind.

Föränderligt virus

Enligt Britt Åkerlind är det svårt att säga om den brittiska mutationen kommer att ta över helt och hållet men de ser att provresultaten till stor andel består av mutationen.

– Coronaviruset är ett föränderligt virus, det vet vi sedan år tillbaka, det kommer att dyka upp i olika former framöver, säger Britt Åkerlind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.