Se i klippet hur barnen firade Offentliga måltidens dag. Foto: SVT/ Christian Zetterdahl

Den offentliga måltiden hyllades av barnen

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige serveras varje dag närmare tre miljoner måltider i vård, skola och omsorg, och under veckan uppmärksammades Offentliga måltidens dag på flera håll i landet.

Vi besökte Motala där man arrangerade olika mataktiviteter för gammal som ung.

Läser vi den regionala livsmedelsstrategin för Östergötland så ska den bidra till att öka produktionen och konsumtionen av livsmedel producerade i Östergötland.

Det märktes också under Offentliga måltidens dag, då menyn på många äldreboenden och skolor i länet bjöd på närproducerat viltkött och andra lokala råvaror.

Motala

Sinnesbana på förskolan

På Mariebergs förskola i Motala handlade dagen mycket om att laga vegetarisk mat utomhus, och att våga smaka, lukta och känna på mat.

– Det är viktigt att de små barnen är med från början och upptäcker vår mat. Det är där vi lägger grunden för allting. Det är barnen som vi behöver jobba med för att få en hållbar miljö i framtiden, säger Madeleine Hultman, kock på Mariebergs förskola.

Se mer i klippet ovan hur barnen firade Offentliga måltidens dag.

Smakprov på torget

På Stora torget i Motala bjöd äldreomsorgen på smörgåstårta och skolorna ett smakprov av dagens lunch till förbipasserande.

– Mat ger en gemenskap när man kommer ut så här tillsammans, så det är roligt att göra det här ihop, säger Olof Rask, som besökte torget.

Vilken betydelse har maten inom äldrevård, skola och omsorg? Hör svaren i klippet.

Vad är Offentliga måltidens dag?

 – Projektet MATtanken koordinerar Offentliga måltidens dag tredje torsdagen i oktober. En dag då offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp sin verksamhet på olika sätt.

– Syftet är att skapa större kunskap om mat hos barn och unga samt främja nätverkandet för en hållbar utveckling inom den svenska matproduktionen.

– MATtanken finansieras av landsbygdsprogrammet samt av LRF och Sveriges Konsumenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet