Läser vi den regionala livsmedelsstrategin för Östergötland så ska den bidra till att öka produktionen och konsumtionen av livsmedel producerade i Östergötland.
Det märktes också under Offentliga måltidens dag, då menyn på många äldreboenden och skolor i länet bjöd på närproducerat viltkött och andra lokala råvaror.
Sinnesbana på förskolan
På Mariebergs förskola i Motala handlade dagen mycket om att laga vegetarisk mat utomhus, och att våga smaka, lukta och känna på mat.
– Det är viktigt att de små barnen är med från början och upptäcker vår mat. Det är där vi lägger grunden för allting. Det är barnen som vi behöver jobba med för att få en hållbar miljö i framtiden, säger Madeleine Hultman, kock på Mariebergs förskola.
Se mer i klippet ovan hur barnen firade Offentliga måltidens dag.
Smakprov på torget
På Stora torget i Motala bjöd äldreomsorgen på smörgåstårta och skolorna ett smakprov av dagens lunch till förbipasserande.
– Mat ger en gemenskap när man kommer ut så här tillsammans, så det är roligt att göra det här ihop, säger Olof Rask, som besökte torget.
Vilken betydelse har maten inom äldrevård, skola och omsorg? Hör svaren i klippet.