Sjön Flogen ska tömmas på vatten, men de boende motsätter sig planerna. Foto: SVT // Privat

Deras sjö ska tömmas för att öka den biologiska mångfalden

Uppdaterad
Publicerad

Sjön Flogen i Stångåns vattensystem ska tömmas på vatten för att öka den biologiska mångfalden. De boende motsätter sig planerna.

John-Olof Jonsson och Mats Lindberg som bor vid sjön Flogen i Stångåns vattensystem är arga. Sjön där de badar, fiskar och åker skridskor, ska tömmas på vatten och förvandlas till en å.

– Jag tycker att det är tragiskt. Jag har bott här i 50 år och det kommer att blir en stor förändring av vår lokala miljö, säger John-Olof Jonsson.

VATTENKONFLIKTER

– Cirka 300 personer som bor här i bygden motsätter sig planerna, säger Mats Lindberg.

Åtgärden som görs av miljöskäl kommer att ske genom att riva ut dammluckor och fördämningar.

– Det kommer bli en fantastisk miljö för biologisk mångfald. Vi kommer att kunna återintroducera flera olika fiskar, musslor, utter och andra arter som varit borta på den här sträckan, säger Tekniska Verkens ordförande Rebecka Hovenberg (MP).

Fisken ska få fri väg

Det EU:s vattendirektiv om fria fiskevägar som Tekniska verken lutar sig emot. De boende föredrar hellre det andra alternativet som är att göra ett så kallat omlöp så att fisken kan passera runt dämmen och dammluckor. Men det alternativet är inte bara dyrare.

– Hade vi gjort omlöp hade vi inte fått samma biologiska mångfald. Efter några år, när grönskan växer tillbaka, så kommer det bli fantastiskt vackert, det kommer bli en pärla, säger Rebecka Hovenberg.

Många liknande konflikter

Det är inte bara i Stångån i Östergötland som konflikten rasar mellan de som vill riva dammluckor och fördämningar och de som vill ha dem kvar.

Sedan 2014 har mark- och miljödomstolar runt om i landet behandlat över 350 ärenden som liknar det som nu händer i Stångån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VATTENKONFLIKTER

Mer i ämnet