I klippet: ”20 000 plagg används varje dag i sjukvården i Östergötland”, berättar Annelie Frick utvecklingsledare (till höger). Hur sopberget kan minska trots pågående pandemi berättar hon och Emma Lewau i inslaget. Foto: Ulf Persson/SVT

Utmaningen: Minska östgötavårdens sopberg av engångsartiklar

Uppdaterad
Publicerad

De har knappt tio år på sig att nå målen i den så kallade Agenda 2030. FN:s globala mål för hållbar utveckling om bl a minskade klimatutsläpp, biologisk mångfald, goda arbetsvillkor och fattigdomsbekämpning.

För vården i Region Östergötland finns en tydlig utmaning: ett gigantiskt sopberg av engångsartiklar.

Hos regionen jobbar sen augusti en ny hållbarhetsenhet på 15 personer. Arbetet drog alltså igång mitt under brinnande coronapandemi. Det har förstås inneburit stora nackdelar.

– Vi måste invänta en verksamhet som kan jobba med klimatanpassning för det kan vi inte göra nu, säger Emma Lewau verksamhetschef på hållbarhetsenheten.

Men också oväntad hjälp i arbetet mot sopberget. Hör mer i klippet.

Det har jobbats tidigare med miljö- utveckling- och energifrågar inom Region Östergötland, men från augusti har man samlat allt i en hållbarhetsenhet som ska jobba mot Agenda 2030.

En mössa som utvecklingsledaren Annelie Frick är lite stolt över. I klippet får du veta varför. Foto: Ulf Persson/SVT

Vad är Agenda 2030?

Globala målen för hållbar utveckling är 17 mål som FN:s medlemsländer enades om 2015. Målen handlar bland annat om att utrota fattigdom, bekämpa klimatförändringar och säkerställa en fredlig och inkluderande värld.

De globala målen är uppdelade i 169 delmål. För att se åt vilket håll det går har FN också sammanställt 231 globala indikatorer. I Sverige är det Statistiska Centralbyrån (SCB) som har ansvaret för dem.

Läs mer om Agenda 2030 här.

Källa: Svenska FN-förbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.