Foto: Fredrik Ahl/SVT.

Slutystat i Boxholm: ”En sorgens dag”

Publicerad

Ett drygt år har gått sedan Arla tog beslutet att lägga ner produktionen vid Boxholms mejeri och istället flytta tillverkningen av Boxholms ost till Östersund.

Under onsdagsförmiddagen passerade den sista ostmassan maskinerna. Tomas Palmkvist är produktionschef och har arbetat vid mejeriet sedan 1978. Han var på plats redan klockan tre i natt.

– Jag ville få ett bra avslut och följa den sista mjölken genom mejeriet. Det är en sorgens dag idag, säger Tomas Palmkvist till SVT Nyheter Öst.

Nedläggningen av Boxholms ost
Tomas Palmkvist. Foto: Fredrik Ahl/SVT

Stämningen är låg när ostmassa passerat maskinerna för sista gången. Den ska bli kryddost. Och med dessa ostar avslutas en 130-årig epok av osttillverkning på orten. Joakim Liljeqvist har arbetat nästan 20 år på mejeriet. För honom och de flesta andra väntar nu en oviss framtid.

– Jag väntar på svar från olika arbetsgivare men jag vet inte.

Och han är irriterad över Arlas beslut att flytta produktionen.

– Jag tycker det är skit. Du kan inte flytta en ost härifrån och kalla den Boxholms ost, det finns ju inte på kartan, säger han.

Joakim Liljeqvist Foto: Fredrik Ahl/SVT

Berättar med tårar i ögonen

Trots att den sista osten nu producerats så har butiken öppet fram till och med fredag. Anna Hoff är butiksansvarig och har sett köerna ringla långt i flera dagar.

– Förra veckan sålde vi 700 kilo av bara gräddosten. I går hade vi 700 kunder på tre- och enhalvtimma.

Med tårar i ögonen berättar hon om ett tufft år där hon hoppats att det skulle komma en vändning.

– Man hoppades men innerst inne visste vi att det skulle bli så här. Det är så här det slutar tyvärr, säger Anna Hoff.

Anna Hoff Foto: Fredrik Ahl/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggningen av Boxholms ost

Mer i ämnet