Under fastan så äter Mats Hermansson ingen fast föda. Han har dock gott om olika teer. Foto: SVT

Domprosten flyttar in i Visby domkyrka – som protest mot utvisningarna

Uppdaterad
Publicerad

Som en aktion till stöd för de unga asylsökande som nu ska utvisas ur landet så har Visbys domprost flyttat in i domkyrkan.

– Det är totalt omoraliskt. Det är bankrutt i hela det svenska samhället, säger domprost Mats Hermansson om utvisningarna.

Sover på madrass

I det stora kapellet i Visby domkyrka har Mats Hermansson flyttat in madrass och sovsäck. Här ska han bo, be och fasta dygnet runt i en vecka.

Gotland

– Här har jag ju sällskap av alla de goda människor och de goda krafter som har funnits här sedan 1200-talet. Så jag är omgiven av änglarnas kör när jag sover här, säger Mats när han visar sin sovplats under ett av de stora målade kyrkofönstren.

Under fastan äter han ingen fast föda. Han har dock gott om olika teer med sig. Foto: SVT

Skickas till ”krigets helvete”

Han gör det för att visa sitt stöd för en unga asylsökande som kom till Sverige och Gotland år 2015 och som nu efter lång tid i landet ska utvisas till bland annat Afghanistan.

– De har blivit en del av det svenska samhället, de har vänner och nätverk här. För första gången så känner de att det har en framtid. Nu ska svenska staten skicka dem tillbaka till krigets helvete. Det är oanständigt. Jag är inte bara orolig för de afghanska och andra ungdomar och barnfamiljer som utvisas utan det handlar också om vårt svenska samhälle. Vad händer med folksjälen hos oss?

Måste handla humant

De asylsökande har fått sina fall prövade av Migrationsverket men Mats Hermansson tycker ändå att det är fel att de utvisas efter så lång tid i Sverige. Frågan är vad hans aktion kan få för betydelse?

– Jag hoppas att de här ungdomarna som har varit här i tre år får stanna kvar här. Det är det enda anständiga. Vi måste handla humant och medmänskligt. Låt dem stanna, säger Mats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet