Arkivbild. Foto: Helena Landstedt / TT

Minskad cannabisanvändning i Norrköping och Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Alla östgötska kommuner har gjort mätningar av narkotikaspår i avloppsvattnet för fjärde året i rad. I Norrköping och Linköping minskar användningen av cannabis, men i några av de mindre kommunerna ökar den däremot.

Även spåren av amfetamin har ökat i några av de mindre kommunerna. Både amfetamin och cannabis används i alla östgötska kommuner. Förutom i Ydre så har spår av kokain också påträffats i alla kommuner.

– Det är synnerligen angeläget att kommuner, Polismyndigheten, Region Östergötland och länsstyrelsen fortsatt arbetar tillsammans för att minska nyrekryteringen av fler användare. Det finns troligtvis grupper i samhället som använder narkotika och som är okända för myndigheterna, säger Lotta Hjalmarsson Österholm, länssamordnare för det ANDT-förebyggande arbetet på Länsstyrelsen Östergötland,  i ett pressmeddelande.

Ökning i Valdemarsvik och Åtvidaberg

De största skillnaderna jämfört med förra årets mätning syns i Valdemarsvik och Åtvidaberg där antalet doser av cannabis har ökat kraft. En kraftig ökning har även skett i Mjölby, Valdemarsvik och Kinda när det gäller amfetamin.

I Rapporten skriver man att det utifrån den stora mängd som uppmätts är ”sannolikt att grupper i samhället har ett regelbundet narkotikabruk och att många av dem är okända för myndigheterna.”

Om ANDT-strategin

Det övergripande målet i ANDT-strategin är ett samhälle fritt från narkotika och dopning, med minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och ett minskat tobaksbruk.

Grunden för det hälsofrämjande och förebyggande arbetet är att skydda barn och unga mot eget och andras skadliga bruk. ANDT-arbetet ska bidra till att sluta påverkbara hälsoklyftor. Det innebär att jämlikhets- och jämställdhetsperspektivet ska uppmärksammas i ANDT-arbetet på alla nivåer.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.