Foto: Johan Nilsson / TT

Det surrar om Linköping – en av landets bivänligaste kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Linköping kommer på tredje plats på listan över Sveriges mest bivänliga kommuner. Det framkommer i en ny rapport från Naturskyddsföreningen. 205 kommuner har meddelat vilka insatser de utfört för att främja bina.

– Det är allvarligt att en tredjedel av Sveriges vilda bin är rödlistade och på väg att försvinna. Det beror till stor del på ett ohållbart jordbruk, där kemiska bekämpningsmedel och ett homogent landskap gör det svårt för bina att överleva. Det arbete som många kommuner gör för att rädda bina är därför oerhört viktigt och förtjänar uppskattning, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

Låter gräset växa

Förstaplatsen intas av Sollentuna och andraplatsen av Upplands Väsby. Enligt Naturskyddsföreningen har de högst placerade kommunerna det gemensamt att de genomfört praktiska åtgärder och tagit fram planeringsunderlag för att gynna pollinatörer. Enkäten skickades ut första gången 2020.

För att underlätta för bina låter till exempel vissa kommuner bli att klippa gräs på utvalda platser, eller ser till att det planteras blommor längs vägkanter.

  1. Planeringsunderlag
  2. Praktiska åtgärder
  3. Avsatta medel och samarbete med andra aktörer
  4. Drivkrafter och hinder

Ovanstående kriterier utgör en del av bedömningen av bivänligheten. Källa: Naturskyddsföreningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet