Ayman Aboulach lämnade politiken på Gotland 2019. Foto: Patrik Widegren /SVT

”Det tar enormt mycket tid”

Uppdaterad
Publicerad

Två år efter valet har i snitt 12 procent av kommunpolitikerna i Sverige hoppat av sitt uppdrag. Likadant ser det ut i Östergötland. På Gotland har hela 23 procent avgått sedan 2018.

På Gotland har 16 personer lämnat sina platser som ordinarie ledamöter i regionfullmäktige sedan valet 2018. Flest avhopp har Miljöpartiet, följt av Moderaterna.

Foto: SVT
Gotland

– Har man barn, jobb, aktiviteter och andra saker att göra under dygnets 24 timmar så kommer det politiska uppdraget som ytterligare en pålaga som tar enormt mycket tid, säger Ayman Aboulaich.

Risk för snedfördelad ålder

Han satt i regionfullmäktige för Moderaterna fram till slutet av juni förra året. Han slutade eftersom han var på väg att få ett nytt jobb på fastlandet. Men han förstår också de som slutar av andra skäl, till exempel tidsbrist.

– För det handlar inte bara om själva mötena, utan också om att hinna förbereda sig och sätta sig in i saker, säger Ayman Aboulaich som ser en risk med avhoppen.

– Det är att det blir överrepresenterat av människor i hög ålder. Att vi tappar förankringen i åldersspannet 30-50 år, när man är mitt i livet och karriären.

– Det ligger ett stort ansvar på partierna att tala om vad man har för förväntningar på den som kandiderar. Att det tar enormt mycket tid, säger Inger Harlevi (M), ordförande i regionfullmäktige på Gotland.

Se mer i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet