Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dalbybackarna, norr om Zinkgruvan, var ett nytt inslag i årets Vätternrundan. I videon kan du höra de utmattade cyklisternas reaktioner strax efter backen. Foto: Tina Enström SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Det mest fruktansvärda jag varit med om”

Uppdaterad
Publicerad

Vätternrundan fick en ny sträckning i år – med fyra kilometer ”mördarbacke”. I videon kan du höra cyklisternas målande beskrivningar av hur det kändes.

Det var färre deltagare än vanligt i årets Vätternrunda – men desto tuffare. Istället för att cykla en ljus juninatt gick loppet i år höstkalla september.

Dessutom fanns det en helt ny sträckning, för att kunna undvika trafik på smala vägar. Och den innehöll en hel del backar.

”Bara backar rakt upp”

– Det var bara backar rakt upp. Och de tog aldrig slut. Jag tror det var fyra kilometer. Bara uppåt. Rejält, säger Emma Lindström från Enköping i depåstoppet vid Godegårds skola, strax efter Dalbybackarna.

Maria Dahlqvist från Västerås fick Vätternrundan i 60-årspresent. Hör vad hon tyckte om presenten i videon. Foto: Tina Enström SVT

”Man får inte tro man är någon elitcyklist”

– Äsch, tar man det lugnt, efter egen förmåga så är det väl inga problem, kontrade Arne Andersson från Motala som körde Vätternrundan för femte gången.

Det låter stöddigt?

– Nej, men man får ju gilla läget och inte tro att man är någon elitcyklist. Utan man får köra efter förmåga.

I videon får du höra fler starka reaktioner efter ”mördarbackarna” – och veta vad Maria från Västerås tyckte om sin 60-årspresent: Att cykla hela fredagsnatten i mörker och kyla innan det kom fyra kilometer uppförsbacke.

Martin Forsén från Södertälje tränade inte så mycket inför Vätternrundan. I videon berättar han hur det gick. Foto: Tina Enström SVT
”Det gick bara uppåt.” I videon beskriver Anders Hansson från Göteborg de nya backarna i Vätternrundan. Foto: Tina Enström SVT

Första start i Vätternrundan gick 19.30 på fredagsvkällen. Loppet är 315 kilometer runt Vättern. Därefter startar cyklisterna varannan minut under större delen av natten. För många innebär det att de cyklar hela fredagsnatten och halva lördagen för att komma runt Vättern och gå i mål i Motala.

Förra året var det inget organiserat lopp utan en hemmavariant, på grund av pandemin. I år flyttades loppet från juni, där loppet brukar köras, till september, på grund av restriktionerna som rådde i somras.

På torsdagskvällen startade MTB-Vättern. Under fredag-lörsdag kördes Vätternrundan 315 km. 30-årsjubilerande Tjejvättern, Vätternrundan 100 km och Halvvättern körs på söndagen.

Det är 56:e gången Vätternrundan körs. I år var det betydligt färre deltagare än ett normalår, cirka 9 000 cyklister jämfört med 23 000 cyklister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Motala

Mer i ämnet