Foto: Axel Brantemo/SVT/Skärmdump

Över en halv miljard saknas i Deturs konkursbo

Uppdaterad
Publicerad

Kammarkollegiet har fått in 12 500 ansökningar om ersättningar i enlighet med resegarantin efter Detur-koncernens konkurs. De drabbade resenärerna kräver nära fem miljoner kronor av konkursboet. Konkursförvaltaren räknar också med fler krav från kunder.

I oktober 2022 begärde ägarna de fem bolag som ingår i koncernen i konkurs. Mängder av anmälningar om inställda charterresor hade då kommit in till Konsumentverket. Totalt har moderbolaget Reslan invest en brist i konkursboet på 545 miljoner kronor, uppger Nyhetsbyrån Siren.

Under varumärkena Detur, Golfeen och Nordcotours bedrevs charterresor från ett tiotal flygplatser i Sverige, däribland Norrköping.

Norrköping

I början av januari meddelade den danska tidningen BT att Aventura rejser köper Detur, men det betyder inte någon ljusning för dem som fått resor inställda med företaget.

I klippet nedan träffar du Roger Eklund-Åkesson som lagt ut stora pengar på en resa med Detur.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Roger Eklund-Åkesson lade ut närmare 80 000kr på Detur för att fira fruns födelsedag med familjen. Foto: SVT

De fem bolagen i koncernen

Reslan invest

Nordops Norden operations

Nordco tours

Norden travel services

Källa: Siren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet