Digital nattillsyn har gett positiv respons

Uppdaterad
Publicerad

Äldre människor som känner otrygghet på natten har sedan i april förra året kunnat få digital nattillsyn på Gotland. Nu har region Gotland följt upp hur det har gått.

Brukarna, som har en installerad webbkamera i hemmet får hjälp av hemtjänsten om personen inte skulle vara i sin säng eller om någonting annat skulle hända. Webbkamerorna är på från klockan 22-07 på morgonen och kollas över vid bestämda tidpunker.

– Totalt har 34 brukare haft tillsynen och de vi nu har följt upp är tolv av dem från perioden april- september 2018, säger Marica Gardell, socialdirektör, Region Gotland.

Gotland

Och fortsätter:

– Många brukare säger att de sover bättre eftersom personalen inte kommer in i hemmet. Vi har i huvudsak fått positiv respons. Som anhöriga har man känt en oerhörd trygghet, säger Marica Gardell.

Och den personliga integriteten har diskuterats.

– Nu är vår ambition att fortsätta följa upp det här. Vi har diskuterat den personliga integriteten tidigare, och kring att det ska vara en bestämd tid och vad kameran ska vara riktad på. Vi pratar om att man kanske kan använda sig av kameror som ger konturer, så att man inte ser hela personen, eller om till exempel sensorer som känner av om man är i sängen, säger Marica Gardell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet