Foto: Arkiv

Digital nollning hos högskolorna i höst

Uppdaterad
Publicerad

I högskolestäder i vårt område, Visby, Linköping och Norrköping, planerar man nu att ta emot höstens alla nya studenter, men årets nollningsarrangemang blir väldigt annorlunda.

Nollningen som den traditionellt kallats är de första veckorna på högskolorna när äldre studenter guidar de nya och man lär känna varandra. Vid Linköpings universitet kallas dessa första välkomstveckor Mottagningen och i Visby Lamning.

– Det är något av det viktigaste ett universitet har, det är en härlig känsla när alla ska börja plugga och har flyttat hemifrån och är kontaktsökande, säger August Goldhahn, ordförande för studenkåren StuFF i Linköping.

I år så får man tänka nytt. Universitetsledningen har kommit med direktiv för att minska risken för spridning av corona. Den stora Kalasmottagningen i Saab arena blir inte heller av. Där brukar kända artister uppträda inför runt 8000 studenter, men den kommer att köras digitalt i år istället.

Munskydd och avstånd

I Visby blir det liknande restriktioner. Eva Cunningham är studiesocial ordförande för studentkåren Rindi på Gotland. Hon berättar att nollningsveckan i början av september blir olika evenemang på datorn:

– Vi kommer till exempel att lägga ut videos, ha partyspel och pubquiz online.

Några veckor senare så kommer de nya Gotlandsstudenterna att få träffas fysiskt, men kraftigt begränsat, i grupper på max 12 personer:

– Vi kommer inte att ha några kontaktlekar, men vi försöker göra det så kul som möjligt, till exempel så kommer vi att dela ut munskydd med vår logga på och ha lekar som går ut på att man ska hålla avstånd.

Oklart hur många ”lamm” det blir

Hon berättar att planeringen av nollningen har varit svår, dels har man fått ändra upplägget tre gånger beroende på den information man fått från Folkhälsomyndigheten och dels vet man inte hur många studenter som kommer till nollningen, eller ”lamningen” som den kallas på Gotland.

– Studenter har fått tillstånd att fortsätta med distansundervisning om de vill, samtidigt som det är många fler antagna än vanligt, så vi vet inte hur många som kommer, det kan bli allt emellan 200 och 400.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.