Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Onlinedisputationer kommer inte att försvinna efter pandemin, spår Per-Olof Brehmer, vicerektor för forskning på Linköpings universitet. Foto: SVT

Disputationer fortsätter online vid Linköpings universitet – även efter pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Det som blev en nödvändighet under pandemin blir troligen kvar. Onlinedisputationer har visat sig fungera så bra att Linköpings universitet kommer att fortsätta med detta, tror vicerektor Per-Olof Brehmer.

När en doktorsavhandling ska försvaras vid en disputation kommer normalt många personer till universitetet. I pandemitider har disputationerna istället fått göras online, men det har medfört en del fördelar. 

– Vi har sett att det är lättare att hitta bra opponenter, säger Per-Olof Brehmer.

– Vi ser en stor vinst med detta faktiskt i och med att vi får bättre disputationer och att vi får en bättre diskussion kring de frågor som doktoranden har jobbat med. På det sättet tror jag vi får en högre kvalité.

Sparar universitetet pengar

I vanliga fall, när en doktorand ska försvara sin doktorsavhandling, så går det ofta åt tre dagar för opponenten. En dags resa till universitet, en dag för disputationen och en dag för att resa hem igen. Är det dessutom en opponent, som kommer resandes från ett annat land kan det kosta universitet en hel del.

Linköpings universitet har inte räknat ut någon summa på hur mycket onlinedisputationer har sparat, men bara en disputation kan ha sparat 50.000 kronor. Med hundra disputationer per år blir det i slutändan stora summor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer