Andreas Jolby, utbildningsdirektör i Linköping och Sofie Lindén, utbildningsdirektör i Norrköping. Foto: Linköpings kommun/Axel Brantemo/SVT

Distansundervisning för gymnasieelever lättas

Uppdaterad
Publicerad

Distansundervisningen för gymnasieelever lättas. Det efter ett regeringsbeslut.

– Det kommer bli individuella lösningar på olika enheter utifrån en riskbedömning, säger Sofie Lindén som är utbildningsdirektör i Norrköpings kommun.

Den nuvarande nationella rekommendationen förlängs, men ändras så att gymnasieskolorna ska kunna bedriva ”viss närundervisning” kombinerat med distansundervisning. Men tanken är inte att alla elever på en gymnasieskola ska komma tillbaka till skolan samtidigt. I Norrköping räknar man med en övergång från måndag.

– Vi har samtal med regionen och rektorer. Sedan ska vi uppdatera våra riskbedömningar för att se om det kan bli aktuellt att nyttja möjligheten till en kombination av fjärr- och närutbildning, säger Sofie Lindén till SVT Nyheter Öst.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Linköpings kommun kommer återkomma under dagen med hur de gör.

– Vi håller på nu och analyserar vad det här innebär. Vi har bland annat kontakt med smittskydd, säger Anders Jolby, utbildningsdirektör i Linköping.

För Gotland innebär det att Wisbygymnasiet från och med måndag 25 januari övergår till växelvis distans där en årskurs i taget har undervisning på skolan och två årskurser har undervisning på distans, meddelar regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet