Arkivbild. Foto: Fredrik Ahl

Ny upptäckt: DNA kan signalera fara

Publicerad

Ett nytt varningssystem i kroppens immunförsvar har upptäckts av forskare vid Linköpings universitet. Upptäckten kan ge mer information om autoimmuna sjukdomar och cancer.

Det handlar om ett tidigare okänt varningssystemet i kroppens immunförsvar

– De små mitokondrierna som fungerar som cellens energiverk som tillverkar kemisk energi, som ger värme och rörelse visar sig ha funktioner att medverka i vårt immunförsvar genom att bilda ett slags nät av mitokondrie-DNA-fibrer, säger Anders Rosén, professor emeritus vid Linköpings universitet.

”Helt oväntat och fascinerande”

Dessa signaltrådar, som består av informationsmolekyler signalerar fara till andra immunceller som i sin tur skickar ut interferon, en molekyl som stoppar virus.

– Det är helt oväntat och fascinerande att DNA också kan skickas ut som signaltrådar och signalera fara, säger Anders Rosén.

Bättre kunskap om cancersjukdomar

Forskargruppens upptäckt kan bidra till bättre kunskap om autoimmuna sjukdomar och cancersjukdomar, menar forskarna.

Anders Rosén, professor emeritus vid Linköpings universitet är en av forskarna som har gjort upptäckten. Foto: Daniel Windre/Linköpings universitet

– Det här betyder att vi bättre kan förstå vissa sjukdomar och på så vis hantera dem och kanske komma på en lösning på hur vi kan stoppa en sjukdomsprocess, säger Anders Rosén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.