Arkivbilder. Norrköpings tingsrätt. Foto: TT

Döda treåringens mamma omhäktad – kan bli dömd till rättspsykiatrisk vård

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings tingsrätt beslutade idag att förlänga åtalstiden och omhäkta den mamma som misstänks för att ha vållat sin treåriga dotters död. Hon är också fortsatt misstänkt för grov misshandel vid två tillfällen.

Kvinnan häktas återigen med restriktioner och åtal ska vara väckt senast den 28 april.

I dåligt psykiskt skick

Efter att mamman släpptes ur häkte den 13 mars och sedan omhäktades den 16 mars av hovrätten har hon varit i ett dåligt psykiskt skick. Därför har hon varit intagen och fått vård på den rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena.

Treåriga Esmeraldas död

Mamman har också genomgått en så kallad paragraf 7-undersökning där hennes psykiska tillstånd har utretts av Rättsmedicinalverkets psykiater i Stockholm. Undersökningen visar att hon kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning och en rättspsykiatrisk undersökning rekommenderas.

Psykiatern konstaterar att det föreligger ”skäl för ställningstagande till frågan om fängelseförbud” och ”till frågan om rättspsykiatrisk vård”.

Kriminalvården ska också utreda om mamman har förutsättningar för så kallad kontraktsvård – dvs att genomgå behandling i stället för att dömas till fängelse.

Mamman har hela tiden nekat till brott.

Pappan dog i häktet

Det var den 30 januari i år som en treårig flicka hittades efter att ha legat död i mer än ett dygn i en lägenhet i Norrköping. Flickans föräldrar greps och häktades sedan misstänkta för grovt vållande till annans död.

Söndagen den 16 februari hittades pappan död i häktet av oklar orsak, ett ärende som är under utredning av Kriminalvården och polis.

De rättsmedicinska undersökningarna av flickan och pappan är ännu inte klara.

Fakta: Vållande till annans död (3 kap. 7 § brottsbalken)

  • Brottet består i att man av oaktsamhet varit orsak till en annan persons död.
  • Vållande av annans död kan ge upp till två års fängelse eller böter om brottet anses ringa.
  • Om brottet anses grovt kan straffet bli mellan ett och sex år.
  • Försök till vållande av annans död är inte straffbart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet