• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Dödlig djursjukdom sprids med matrester Foto: Scanpix

Dödlig djursjukdom sprids via matrester

Publicerad

Vildsvin och grisar hotas av den dödliga grissjukdomen afrikansk svinpest. Nu har viruset upptäckts i Europa.

Sjukdomen sprids via matrester och nu uppmanas allmänheten att inte slänga matrester så grisar och vildsvin kommer åt dem.

– En kvarlämnad korvmacka kan i värsta fall orsaka inte bara ett enormt lidande för vildsvin och grisar utan också slå hårt mot svensk ekonomi, säger Maria Cedersmyg, handläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Ofarligt för människor

För människor är afrikansk svinpest inte farlig, men genom att slänga charkvaror som till exempel korv och skinka på platser där grisar och vildsvin kan komma åt dem, blir den farlig för djuren. Anledningen är att torkad skinka och kallrökta korvar inte upphettas tillräckligt mycket för att viruset ska försvinna.

– Om afrikansk svinpest sprids till svenska tamgrisar eller etableras hos vildsvinen skulle det ge stora konsekvenser för svensk livsmedelsexport i allmänhet och svensk grisnäring i synnerhet. Ett positivt fall skulle nämligen kunna begränsa vår export starkt, säger Maria Cedersmyg.

Spridd till Europa

Från att smittan tidigare inte ha funnits i Europa, har man nu kunnat se afrikansk svinpest i Tjeckien, Polen, Ungern, Ryssland och Baltikum.

– Tillsammans kan vi nå ut till de personer som löper störst risk att ta med afrikansk svinpest till Sverige från andra länder. Det rör sig om resenärer som av olika anledningar rör sig mellan Sverige och länder som har smittan, säger Maria Cedersmyg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer