Foto: TT

Tidigare chef på Kolmården åtalas för arbetsmiljöbrott

Uppdaterad
Publicerad

På fredag inleds rättegången där en tidigare chef åtalas för arbetsmiljöbrott genom grovt vållande till annans död.

Den 17 juni 2012 hittas en djurskötare död bland Kolmårdens vargar. Hon har varit ensam inne hos åtta fullvuxna hanar  utan larm och utan möjlighet att snabbt sätta sig i säkerhet.

– Hade Kolmården vidtagit de åtgärder som man var skyldig att göra hade den här olyckan med stor sannolikhet inte inträffat, säger åklagare Jan Olof Andersson till TT.

Vargattack i Kolmården

Inte juridiskt unikt

Händelsen har kallats världsunik, men sett ur ett strikt juridiskt perspektiv är den vanlig enligt Jan Olof Andersson. Han anser att det handlar om en arbetsgivare som glömt, eller struntat i, att följa lagar och föreskrifter och att det i sin tur lett till en arbetstagares död.

– Det ovanliga är att det är rovdjur som orsakat den, säger han.

Förundersökningen rymmer uppgifter om flera tidigare tillbud med vargarna. När sådant sker ska händelserna utredas och åtgärder vidtas så att de inte upprepas.

– 20 092 010 gör Arbetsmiljöverket en inspektion och konstaterar: ”Ni har brister i ert systematiska arbetsmiljöarbete, ni gör inte korrekta riskbedömningar och ni utreder inte olyckorna på ett korrekt sätt”, säger Jan Olof Andersson.

– Men det händer fortfarande ingenting på Kolmården.

Vargexperter förhörs

Jan Olof Andersson poängterar att målet handlar om en arbetsgivares ansvar för att eliminera olycksrisker och om att arbetstagare ska kunna känna sig trygga på sin arbetsplats.

– Det här handlar inte om vargars vara eller icke vara, säger han.

Under huvudförhandlingen i tingsrätten kommer så kallade sakkunnigförhör att hållas med fem vargexperter.

– De har starka synpunkter på hur man hanterat vargarna på Kolmården. Andra djurparker har haft andra säkerhetsregler och om Kolmården haft regler som matchat dessa hade olyckan inte inträffat, säger Jan Olof Andersson.

Den som ska stå till svars för de påstådda bristerna är djurparkens tidigare zoologiske chef Mats Höggren.

– Vd har delegerat ner arbetsmiljöansvaret till Mats Höggren. Höggren säger att han delegerat det vidare men de personerna säger att de inte haft det ansvaret.

Nekar till brott

I första hand kommer åklagaren att hävda att Mats Höggren  som nekar till brott  haft det direkta ansvaret. I andra hand att han haft ett så kallat indirekt företagaransvar.

– Det betyder att även om Mats Höggren delegerat ansvaret så har han, om han får tecken på någon misskötsamhet, eller att det inte fungerar, en skyldighet att gå in och undersöka och att åtgärda bristerna.

Oavsett direkt eller indirekt ansvar skulle Höggren ha agerat vid de tidigare incidenterna, enligt åklagaren.

Åtalet

  • Kolmården djurparks tidigare zoologiske chef, Mats Höggren, står åtalad för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott.
  • I åtalet beskrivs brottet som grovt ”eftersom gärningen innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag” och att Höggren ”gjort sig skyldig till försummelse av allvarligt slag”.
  • Åtalet stödjer sig bland annat på:
  • Brottsbalkens skrivningar om vållande till annans död, arbetsmiljölagens skrivningar om arbetsgivarens ansvar för en god arbetsmiljö i form av bland annat riskanalyser, åtgärder för att minimera risker samt information till anställda om riskhantering, samt
  • Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ensamarbete, systematiskt arbetsmiljöarbete samt arbete med djur.
  • Straffskalan för grovt vållande till annans död rymmer fängelse i lägst ett år till högst sex år.
  • Åklagaren har yrkat att djurparken åläggs att betala en företagsbot på fyra miljoner kronor.

Källa: Stämningsansökan från Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål

Experter tog kontakt

  • Arbetsmiljöbrott utmärker sig genom de långa utredningstiderna. Orsakssambanden är ofta inte lika givna som vid andra brott och det faktum att det rör sig om så kallade oaktsamhetsbrott komplicerar utredningarna ytterligare.
  • När utredningen om olyckan på Kolmården nästan var klar efter 1,5-2 år började vargexperter att höra av sig för att lämna bidrag till utredningen, enligt åklagare Jan Olof Andersson. Eftersom flera av experterna är bosatta i utlandet har åklagaren varit tvungen att gå via justitiedepartementet för att begära internationell rättshjälp. Detta har man gjort i Norge, USA och Österrike.
  • Experternas bidrag ses som viktiga men har också bidragit till en längre utredningstid. Åtalet lämnades in i januari i år, drygt 3,5 år efter olyckan.
  • – Med tanke på utredningens omfattning och omstarten är det ganska snabbt marscherat ändå, säger åklagare Jan Olof Andersson till TT.

Källa: Åklagare Jan Olof Andersson

Vargattacker

  • När djurskötaren dödades på Kolmården sommaren 2012 väckte det stor uppmärksamhet. Det var första gången sedan 1821 som en människa dödats av varg i Sverige. Den gången rörde det sig om en varg som växt upp bland människor men som sedan släppts lös. Nio personer, merparten av dem barn, dödades i gränstrakterna mellan Dalarna och Gästrikland.
  • Vilda vargar har inte dödat människor i Sverige sedan början på 1700-talet. Men i Indien och Östeuropa har flera dödliga attacker noterats i modern tid, och i Nordamerika är två fall kända under senare år, ett i Alaska 2010 och ett i Saskatchewan i Kanada 2005.

Källa: Viltskadecenter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargattack i Kolmården

Mer i ämnet