Ragnar Axelsson är en av tre som tilldelas årets Dokumentärfotopris på Arbetets museum. Foto: Ragnar AxelssonVisa alla (2)
Visa alla (2)

Dokumentärt foto på Arbetets museum

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen öppnade Dokumentärfotosalongen på Arbetets museum. Det är tredje året sedan starten 2017.

Arbetets museum i Norrköping anordnar varje år omkring sex fotoutställningar. En av dem är Dokumentärfotosalongen som öppnar på Dokfotodagen. Årets tema är: ”Ett annat sätt att se.”

– PÅ Arbetets museum samlar vi människors berättelser från vardag och arbetsliv. och dokumentärfoto är ju precis det, bildberättelser, säger Sara Grevlund, indendent på Arbetets museum.

56 fotografer från hela Sverige

Årets fotosalong presenterar verk från 56 fotografer från hela Sverige. Tio av dem kommer från Östergötland, och en av dem är Evy Rydergård. Hon är pensionerad byggnadsantikvarie och har dels fotograferat mycket i sitt yrke, men också gett ut fotoböcker om Norrköping.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad Evy Rydergård säger om sin bild

– Det var fantastiskt roligt att få vara med på den här utställningen, säger hon.

Utöver dem ställer också elever från Nordens fotoskola Biskops Arnö ut sitt projekt ”Nära Norden”, under helgen.

– Vi vill vara en arena där både etablerade fotografer och nykomlingar möts, och Dokfotodagen är en del av det arbetet, säger Sara Grevlund.

Under dagen utdelades också årets dokumentärfotopris. I år gick det till Kristoffer Granath. Lina Scheynius och Ragnar Axelsson. De får 25 000 kronor vardera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer