Foto: Kjell Lundström/SVT

Linköpingsbo döms till åtta års fängelse för våldtäkter mot utsatta kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

En 29-årig man i Linköping döms till åtta års fängelse för 36 våldtäkter. Han döms också för flera andra brott. Mannen ska ha kommit i kontakt med kvinnorna genom falska profiler på nätet.

Klockan 11 på fredagen föll domen i Linköpings tingsrätt mot den Linköpingsbo som stod åtalad för bland annat flera fall av våldtäkter. Genom falska konton på sociala medier har mannen tagit kontakt med kvinnorna och tingsrätten kan nu koppla 29-åringen till de olika profilerna.

Mannen döms till åtta års fängelse för 36 våldtäkter mot tre kvinnor, tre fall av olaga tvång, ett försök till olaga tvång, grov utpressning, försök till utpressning och försök till grov utpressning. Totalt är det sju kvinnor som är målsägande.

Pressades – för påhittade skulder

På olika chattar i sociala medier har mannen pressat kvinnorna på pengar för påhittade skulder, för att sedan tvinga dem att skicka nakenbilder och nakenfilmer på sig själva. Han har också lurat kvinnorna genom att hota med att gängkriminella ska komma hem till dem och att de då skulle vara tvungna att ha sexuellt umgänge med dem. Istället har gärningsmannen själv kommit hem till kvinnorna och där utfört övergreppen.

Tingsrätten bedömer att kvinnorna har varit utsatta för påtryckning som de inte kunnat värja sig mot, och att de gjort ett mycket trovärdigt intryck när de berättat om sina upplevelser, trots att de har varit negativt påverkade av vad de varit utsatta för.

Mannen döms också till att betala 863 500 kronor i skadestånd till de sju brottsoffren.

Flera av offren närstående

Enligt kammaråklagaren har de målsägande varit extra utsatta eftersom de har konstaterade svårigheter som till exempel intellektuella funktionsnedsättningar. Flera av offren var närstående till 29-åringen.

Enligt åtalet har brotten pågått i flera års tid, mellan 2018 och oktober 2020. Det var när en av de utsatta kvinnorna kontaktade polisen om hot via nätet som en utredning om mannen påbörjades. Mannen greps i oktober 2020 och har suttit frihetsberövad sedan dess. Han blir kvar i häktet tills domen vinner laga kraft.

Döms till maxstraff

När fängelse används som straff för flera brott får fängelsestraffet som längst överstiga det svåraste straffet med två år. Maxstraffet för våldtäkt är sex års fängelse och därmed kan mannen som längst dömas till åtta års fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer