Rättstvisten kring hårdrocksbandet Ghost har nu avgjorts i Linköpings tingsrätt. Foto: Silvia Izquierdo/TT

Domen: Ghostsångaren slipper betala

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom domen i tvisten där fyra tidigare bandmedlemmar i hårdrocksbandet Ghost stämt sångaren och låtskrivaren Tobias Forge. Linköpings tingsrätt gav Forge rätt.

De fyra bandmedlemmarna ska, förutom sina egna advokatkostnader, solidariskt betala en stor del av Tobias Forges rättegångskostnader. Den summan landar på sammanlagt 1.343.560 kronor.

Tingsrätten skriver i domen: ”Sammantaget har kärandena inte förmått visa att avtal mellan dem, eller någon/några av dem, och Tobias Forge ingåtts avseende ett gemensamt ändamål och förpliktelse att verka för detta i musikgruppen Ghost på sätt som är att bedöma som enkelt bolag. Tingsrätten ogillar således käromålet i dess helhet.”

Hårdrocksbandet Ghost från Linköping

Känd tvist i branschen

Tvisten är vida känd i musikbranschen och grunden ligger i att bandmedlemmarna anser att de har fått för lite ersättning från musikutgivningar och från turnéer med Ghost.

De har begärt att Tobias Forge ska redovisa bandets intäkter och kostnader, men han har tillbakavisat kravet och menar att det är han ensam som ligger bakom Ghost och dess framgång.

Parterna försökte nå en förlikning, men utan resultat. Därför stämde de tidigare bandmedlemmarna Forge så att Linköpings tingsrätt skulle få avgöra vad som är rätt och fel i tvisten.

Månadslön: 12 000 kr

– Det stinker girighet och avundsjuka, sa sångarens advokat Ann-Charlotte Söderlund Björk vid slutpläderingen i tingsrätten.

Enligt Tobias Forge har det inte funnits några avtal som ger de tidigare medlemmarna rätt till insyn eller ekonomisk ersättning och att de var betrakta som inhyrda musiker.

Bandmedlemmarnas advokat Michael Berg menar att hans klienter blivit blåsta och att de accepterat en månadslön på 12.000 kronor i tron om att de senare skulle få vara med och dela på vinsten i bolaget Ghost.

Advokater har kostat miljoner

Rättegången i tingsrätten pågick i sex dagar och kostnaderna har så här långt uppgivits var uppe i cirka tre miljoner kronor sammanlagt.

Domen går att överklaga till hovrätten. Det är ännu oklart om bandmedlemmarna avser att göra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hårdrocksbandet Ghost från Linköping

Mer i ämnet