På US i Linköping ger organisationen MOD- Mer organdonation, information till förbipasserande. Foto: SVT

Donationsveckan ska ge fler organdonatorer

Publicerad

Östergötland hör till den sydöstra sjukvårdsregionen, och den är sämst på att skaffa och ta hand om donatorer. Av landets sex sjukvårdsregioner har den minst antal registrerade donatorer.
Nu är det donationsvecka och Mats Erlandsson som fått en ny lever, tycker att det ska bli ändring på det.

– Det finns flertalet svårt sjuka som ligger och väntar på att kunna få ett nytt liv. En donator kan rädda upp till åtta liv, med olika organ som finns, säger Mats Erlandsson, från organisationen MOD- Mer organdonation.

Drabbades av organsvikt

För tre år sen blev Mats Erlandsson akut sjuk i organsvikt. Efter en lång och omfattande provtagning kom US i Linköping fram till att hans kropp skulle hålla för en transplantation.

– Jag visste ju inte om jag skulle bli godkänd att komma in på väntelistan. Men ganska så snabbt fick jag ett besked att jag hade blivit placerad högt upp på prioritetlistan, och det var ju en stor lättnad. Det var första steget att komma tillbaka till ett liv igen, säger Mats Erlandsson.

Mats Erlandsson har genomgått en levertransplantation. Foto: SVT

Sämsta sjukvårdsregionen – fler donatorer sökes

I många år har den sydöstra sjukvårdsregionen haft lägst antal donatorer i Sverige. Nu har Region Östergötland bestämt sig för att göra något åt den låga donationen.

– Viljan att donera här i området är nog lika stor som i övriga landet. Jag tror att det handlar om att hitta dem hinder inom sjukvården som har gjort att vi inte har uppmärksammat de som avlider på intensivvårdsavdelningen, som potentiella donatorer, säger Fredrik Ginstman, specialistläkare och ansvarig för regionens organdonationsarbete.

– Vi arbetar nu för att hitta bättre rutiner och utbildningar för personalen, säger Fredrik Ginstman, specialistläkare och ansvarig för regionens organdonationsarbete. Foto: SVT

Se ett längre tv-inslag på SVT Play.

Donationsveckan

Visa

Donationsveckan är en årligen återkommande nationell kampanjvecka som initieras av Socialstyrelsen. I år är Donationsveckan förlagd till den 9–15 oktober. Ett syfte med veckan är att få fler att ta ställning till donation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer