Hör mer från Thomas Ekberg, ordförande i Föreningen Sveriges Jägare, i klippet. Foto: SVT/Christian s Zetterdahl

Dovhjort orsakar stora skador på lantbruksgrödor

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige har skador på spannmålsgrödor från dovhjort ökat kraftigt mellan 2014–2020, från 9 500 ton till cirka 28 500 ton. När det gäller skador på slåttervall är ökningen ännu större, från 4 000 ton till hela 42 000 ton. Det visar Jordbruksverkets nya rapport om viltskador i lantbruksgrödor.

De två värst drabbade länen under de senaste åren är Sörmland och Östergötland, där drygt 30 procent respektive 21 procent av det totala skördebortfallet orsakas av dovhjorten. 

– Dovhjorten har fått ett starkt fotfäste i båda länen och här finns ett högt antal av klövvilt överhuvudtaget. Då måste man försöka jaga hårdare och hålla efter så gott det går, säger Thomas Ekberg, ordförande i Föreningen Sveriges Jägare. 

Höga arrenden ger sämre förvaltning

Trots att de sörmländska lantbrukarna har större problem så visar avskjutningsstatistik från Svenska Jägareförbundet och Viltdata att det skjuts betydligt färre dovhjortar i Sörmland än i Östergötland. 

Vad beror det på?

– Generellt är efterfrågan på jaktmarker större och arrendepriserna dubbelt så höga i Sörmland som i Östergötland. Det innebär tyvärr att man får jaktlag som tycker det är trivsamt att komma ut endast ett par gånger om året, vilket inte ger den viltförvaltning som behövs. Det här är ett stort problem, säger Thomas Ekberg. 

Under de senaste fem åren har avskjutningen av dovhjort varit betydligt högre i Östergötland. Foto: SVT Grafik

Mildra vintrar ökar stammen

Gott om mat och mildra vintrar är några bidragande orsaker till att beståndet ökat kraftigt. Och på sina håll är situationen mycket besvärlig också i Östergötland. Men Thomas Ekberg är hoppfull och tror att det går att lösa en del problem.

– Jag tror inte att man lägger ner den tid som krävs när vi har ett högt numerär av dovvilt. Då måste man förvalta det. Det räcker tyvärr inte att gå ut på helgen för att jaga lite grann, utan man måste ligga i, säger han. 

Hör mer om dessa frågor i klippet ovan.

I Sverige har skador på både spannmålsgrödor och vall från dovhjort ökat kraftigt mellan 2014–2020. Det visar en rapport från Jordbruksverket. Foto: SVt Garfik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.