Dramatisk ökning av antalet arbetssökande kulturarbetare – samtidigt som kulturen hittar nya vägar och uttryckssätt för att nå ut till sin publik, bland annat via livesändningar. Foto: Tina Enström

Dramatisk ökning av arbetssökande kulturarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Antalet kulturarbetare som anmäler sig som arbetssökande har ökat dramatiskt. Det visar Arbetsförmedlingens siffror som presenterades idag. Mer än fem gånger så många kulturarbetare har anmält sig till Arbetsförmedlingen den senaste månaden jämfört med förra året.

Under hela mars 2019 anmälde sig 273 kulturarbetare till Arbetsförmedlingen. I år har 1 474 kulturarbetare anmält sig till Arbetsförmedlingen under mars.

Det är mer än fem gånger så många.

– Visst, vi har haft massarbetslöshet tidigare, men det här är en helt annat kontext. När man inte får ha fysisk kontakt så drabbar det hela samhället. Då kan kulturarbetarna inte heller gå över till sina brödjobb som många har emellan jobben. För de jobben finns inte heller. Vi på Arbetsförmedlingen står också handfallna, säger Kevni Zulal, enhetschef för Arbetsförmedlingen Kultur Media.

Ungefär hälften av de kulturarbetare som anmäler sig till Arbetsförmedlingen arbetar inom kategorin ”scen och ton”.

Det vanligaste yrkesgrupperna är musiker, fotografer och journalister. Många är också skådespelare, producenter och projektledare (se mer i faktarutan här nedanför).

”Drabbas hårdare än andra”

Kulturarbetare och frilansare drabbas hårdare än andra, enligt Kevni Zulal, eftersom du måste vara helt arbetslös för att kunna få a-kassa.

– Om man har ett eget företag så finns det ingen ersättningsform inom a-kassan utan då måste man lägga ner företaget. Då blir det omständligt att starta upp igen.

Kevni Zulal anser att det här är frågor som behöver diskuteras: Ska a-kassorna ta hänsyn till corona-pandemin? Och hur ska man i framtiden hantera sådana här situationer?

– Det här ställer allt på sin spets.

AF har inte beredskap

Arbetsförmedlingen har nyligen haft en omställning med varsel av 5 000 medarbetare så man är redan innan coronakrisen underbemannade, enligt Kevni Zulal.

– Vi försöker säkerställa att alla som kontaktar oss anmläs till a-kassa och vi förlänger ekonomiska beslut. Men vi har inte hunnit förbereda oss för en sådan här anstormning.

Under mars 2019 anmälde sig 273 kulturarbetare som arbetssökande till Arbetsförmedlingen.

Under mars 2020 var den siffran istället 1 474 personer.

Det är alltså mer än fem gånger så många kulturarbetare som har anmält sig till Arbetsförmedlingen den senaste månaden.

De vanligaste yrkena bland de som skrivit in sig på Arbetsförmedlingens avdelning Kultur och media:

Musiker

Fotograf

Jounalist/reporter

Skådespelare

Producent kultur

Projektledare kultur/media/film

Designer

Konstnär

Grafisk formgivare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer