Visa alla (3)

Dramatisk räddning när hästen fastnade på ön

Publicerad

Hästen slet sig och simmade rakt ut i vattnet – och blev fast på en liten ö flera hundra meter från fastlandet. ”Vi visste inte hur vi skulle få henne till land”, säger Erica Carlgrip som var med om räddningsaktionen – där det bitvis såg mörkt ut. Båtmotorn lade av, hästen orkade inte simma längre och vid strandkanten lade hon sig bara ner. Hör hela berättelsen och se bilderna i videon.

Räddningstjänsten i Östergötland fick under fredagskvällen rycka ut på en ovanlig räddningsinsats. Katter som fastnar i träd har man ju hört talas om. Men hästar som fastnar på en ö är inte lika vanligt.

Unik räddningsinsats

– Nej, varken räddningstjänsten eller länsveterinären hade varit med om något liknande och först visste vi inte hur vi skulle få tillbaka henne till fastlandet, säger Erica Carlgrip, som äger stallet där hästen tränade innan hon simmade iväg rakt ut i Stora Älgsjön norr om Norrköping.

Ovanlig lösning

Men till slut kom man på en ovanlig lösning: De luftkuddar som Räddningstjänsten brukar använda för att lyfta upp bilar vid olycksplatser kom till nytta.

– Vi spände fast dem på hästen så att det nästan blev som armpuffar. Hästen flöt nästan in till land, säger Christian Lind, som är inre befäl vid Räddningstjänsten i Östergötland.

De luftkuddar som Räddningstjänsten brukar använda för att lyfta upp bilar vid olycksplatser blev den här gången flytredskap för en häst. ”De fungerade nästan som sådana där armpuffar”, säger Räddningstjänstens inre befäl. Foto: Niklas Luks

Motorn brann

Men det blev inte någon smärtfri överfart. Motorn brann på båten som skulle bogsera hästen – och halvvägs ut i sjön orkade hästen inte längre simma vidare.

Hör hela berättelsen och se bilderna från räddningsaktionen i videon här ovanför.

Lyckligt slut

Efter flera timmars kamp lyckades man med gemensamma krafter rädda hästen som nu mår bra efter omständigheterna, berättar ägaren till SVT.

– Hon har några mindre skador på benet, men har ätit och verkar pigg och vi är nu på väg hem med henne i transporten.

– Det såg riktigt dystert ut ett tag så det var en helt fantastisk känsla när hon reste sig upp. Vi är så tacksamma till alla som hjälpte till, säger Erica Carlgrip.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer