Att använda sig av en drönare i verksamheten kan också ställa till med problem. Hör i klippet vad Johan Edvall, planeringschef på Motalas Räddningstjänst berättar. Foto: TT/Henrik Holmberg / /SVT

Drönare i räddningstjänsten kräver resurser

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt mer aktuellt för räddningstjänsten att använda sig av drönare i verksamheten.

Men en drönare kräver resurser – något som kan skapa problem vid en räddningsinsats.

Först ut i Sverige var Motala Räddningstjänst redan 2015. Men som pionjärer fick de även ta smällen för branschens barnsjukdomar.

– Företaget vare sig underhöll eller servade drönaren när den krånglade. Till slut gick den sönder, och sedan gick företaget i konkurs, säger Johan Edvall, planeringschef på Motalas Räddningstjänst.

Motala

Så för över ett år sen togs den trasiga drönaren ur bruk. Men nu har de precis köpt en ny.

– Jag beställde en ny i veckan. Den värmesökande kameran är till jättestor hjälp när vi letar efter en person i vatten. Eller att som räddningsledare få en översiktsbild. Om jag då får upp ett par extra ögon, så ser jag direkt var jag ska sätta in resurserna, säger Johan Edvall.

Men att använda en drönare på plats kan vara ifrågasättande av nödställda vid en räddningsinsats.

Hör i klippet ovan när Johan Edvall berättar om de problem som kan uppstå.

RTÖG planerar inköp av drönare

Samtidigt som Räddningstjänsten i Motala köper en ny drönare kan Räddningstjänsten Östra Götaland snart köpa sin första. Förhoppningen är att det ska ske nästa år.

– Ja, vi har avvaktat under en tid men nu känner vi oss mogna att ta steget in i den tekniken, säger Michael Wahlqvist, chef för heltidsbrandmännen vid RTÖG.

Hör mer i klippet nedan vad Michael Wahlqvist tänker om att köpa in en drönare:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet