En fortsatt bekämpning av almsjuka är enligt Skogsstyrelsen en förutsättning för att almarna inte ska dö ut på Gotland. Foto: Örjan Laneborg/Skogsstyrelsen

Drönare och AI ska hjälpa till i kampen mot almsjukan på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Under några veckor i maj och augusti kommer Skogsstyrelsen med hjälp av drönare flygfotografera ett antal skogsområden på Gotland som är drabbade av almsjuka.

Bilderna ska sedan tillsammans med den information man samlat in i fält träna upp en AI-modell för att kunna hitta alm och almsjuka träd i flygfoton.

– Detta kan bli ett viktigt komplement till jobbet vi gör i fält. Kan vi få bättre underlag om var det finns alm och almsjuka är vi bättre rustade i bekämpningen och har större möjligheter att rädda Gotlands almar, säger Karin Wågström, skogskonsulent på Skogsstyrelsen, i ett uttalande.

De utvalda skogarna som drönaren ska fotografera ligger vid Hangvar, Fole, Vallstena, Hörsne, Bäl, Ekeby, Roma, Vall, Sproge, Silte och Grötlingbo. I alla de skogsområdena finns det alm och bekräftade fall av almsjuka.

Flygningen kommer ske under veckorna 20-22 och 32-34.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet