Foto: Isabell Höjman TT

Hundratals utsatta för hot och våld inom Region Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

7 procent av de som deltagit i Region Östergötlands medarbetarenkät 2019 uppger att de utsatts för hot eller våld av en patient eller dennes närstående.

– Hot och våld är något som blir allt vanligare i samhället och det avspeglar sig också på arbetsplatserna. Vi behöver arbeta aktivt för att förebygga att vi så långt som möjligt undviker sådana händelseri vår verksamhet, säger Zilla Jonsson, HR-direktör vid region Östergötland.

Sammanlagt svarade 10 653 personer på årets medarbetarenkät, det betyder en svarsfrekvens på 86 procent, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Årets enkät har gjorts om och frågorna om utsatthet har delats upp efter medarbetare/chef och patient/närstående. Enkäten visar att andelen medarbetare som anser sig ha blivit utsatt för hot eller våld av en kollega eller chef har sjunkit från 1,1 procent till 0,4 procent.

När det gäller kränkande särbehandling ligger siffrorna kvar på ungefär samma nivå som förra året, 4 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.