Christina Blom är verksamhetschef för Rättspsykiska regionkliniken i Vadstena. Foto: Region Östergötland/SVT.

Dubbelmördaren dömd till vård – så funkar det på rättspsyk

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen föll domen mot den 37-årige man som erkänt sig skyldig till dubbelmordet i Linköping 2004. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård. En sådan påföljd skiljer sig på flera sätt från ett fängelsestraff.

– Den rättspsykiatriska vården är inte tidsbestämd, till skillnad från kriminalvården, säger Christina Blom, verksamhetschef för rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena.

Om en person begår brott i Sverige under påverkan av en allvarlig psykisk störning kan personen dömas till rättspsykiatrisk vård istället för fängelse. Årligen överlämnas omkring 300 personer till rättspsykiatrisk vård. Och den rättspsykiatriska vården skiljer sig på flera sätt jämfört med ett fängelsestraff.

I motstats till hur det är vid ett fängelsestraff låses till exempel inte patienterna in på sina rum, förutom i mycket specifika fall – och då alltid under en begränsad tid.

Dubbelmordet i Linköping

– Det ställs högre krav på personer som får rättspsykiatrisk vård jämfört med de som får ett fängelsestraff. Patienterna hos oss kan inte bara sitta av tiden. Det ställs även krav på att de så långt som möjligt förstår orsaken till brottet de döms för och de ska också kunna tillämpa strategier som ser till att de inte återfaller i brott. Samtidigt så ska de återhämta sig från en allvarlig psykisk sjukdom, lära sig förstå sjukdomen och kunna hantera den, säger Christina Blom till SVT Nyheter Öst.

En av fem regionkliniker

Det är inte säkert att dubbelmördaren kommer att vårdas på kliniken i Vadstena, men kliniken i Vadstena är en av totalt fem rättspsykiatriska regionkliniker i Sverige. De klinikerna har ett så kallat skalskydd för att kunna ta hand om de svårast sjukaste och farligaste patienterna. Själva vården på kliniken bedrivs i team.

– Det gör en möjlighet till helhetssyn på patienten. Sedan upprättas individuella vårdplaner tillsammans med patienterna. Målet är att de ska rehabiliteras och att de ska få så optimal vård som möjligt med tanke på patienternas förutsättningar, säger Christina Blom.

I Sverige kan man dömas till rättspsykiatrisk vård med så kallad ”särskild utskrivningsprövning”. I korthet innebär det att den dömde inte kan skrivas ut av läkarna på den rättspsykiatriska kliniken.

Istället ska Åklagarmyndigheten informeras om en chefsöverkläkare eller en intagen ansökt om till exempel permission eller utskrivning. Sedan är det upp till en förvaltningsdomstol att ta ställning till om vården förlängs eller inte.

Så här ser ett patientrum ut på regionkliniken i Vadstena. Hur rummet ser ut och vad patienten har tillgång till varierar. Foto: Region Östergötland.

Dagarna på rättspsyk varierar

Hur en dag på rättspsykiska kliniken ser ut varierar för varje patient.

– Det varierar självklart beroende på det psykiska måendet, säkerhetsnivåer och återfallsrisk. Men även funktionsnivå och var i vårdprocessen patienten befinner sig. Men det kan handla om dagliga saker som att städa rummet, tvätta, laga mat och delta vid måltider. I Vadstena lägger vi även stort fokus på fysisk aktivitet och motion. Sedan får patienterna även träna på sociala färdigheter genom att umgås med andra patienter och personalen. Patienterna måste även medverka i olika typer av utredningar och eventuella missbruks- eller psykoteraputiskabehandlingar, säger Christina Blom.

Om patienten dessutom har friförmåner kan personen gå på promenad eller gå till biblioteket.

– Men till stor del handlar vardagen om att försöka hantera de svåra psykiatriska symptomen och vetskapen i att man begått ett brott. Vi jobbar också med brottsbearbetning. Det innebär att man försöker få personen att få insikt i varför man begått det brott som man dömts för, säger Christina Blom.

Har 10 procent av platserna

Regionkliniken i Vadstena har nyligen byggt ett nytt sjukhus. Sedan december 2019 har man plats för totalt 86 patienter inom sluten/tvångs-vården.

– Vi har bara enstaka platsåtgång just nu. Det är inte fullt, men vi har bara enstaka platser.

Regionkliniken i Vadstena står för 10 procent av platserna för sluten rättspsykiatrisk vård i Sverige. Enligt Regionkliniken i Vadstena finns det en manlig övervikt gällande deras patienter på 9/1.

Patienterna vårdas ofta för olika typer av psykossjukdomar och de allra flesta har haft mer eller mindre omfattande kontakter med psykiatrin även före domen. Vålds-, egendoms- och narkotikabrott är de vanligaste indexbrotten.

Rättspsykiatriska regionklinikerna:

Totalt finns det fem stycken rättspsykiatriska regionkliniker i Sverige:

  • Säter
  • Vadstena
  • Växjö
  • Karsudden
  • Sundsvall

På de fem klinikerna placeras personer som dömts för brott till rättspsykiatrisk vård i Sverige.

På klinikerna finns ett flertal olika arbetssysslor. Det handlar om: Läkare, psykologer, sjuksköterskor, skötare, socionomer/kuratorer, arbetsterapeuter, fysioterapeuter, samtalsterapeuter, bevakningscentral, instruktörer, chefer och chefsöverläkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Linköping

Mer i ämnet