Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Daniel har en speciell relation till våld och saknar empati, samtidigt som han var väldigt snäll mot kompisar”, berättar vännen i förhör. Foto: TT/Ur förundersökningen

Dubbelmördarens barndomsvän försökte tipsa flera gånger – fastnade i polisens växel

Uppdaterad
Publicerad

För snart 16 år sedan högg han ihjäl två människor i Linköping – sedan dess har Daniel Nyqvist, 37, levt som ett spöke. I förhör som nu blivit offentliga uppger en barndomsvän att han försökte tipsa polisen flera gånger och att dubbelmördaren redan i tidig ålder pratade om våld.

I dag kom åtalet mot 37-årige Daniel Nyqvist som har erkänt dubbelmordet i Linköping för snart 16 år sedan. Utredningen är Sveriges näst största efter Palmemordet och kunde lösas först efter att polisen använt sig av banbrytande ny DNA-teknik.

Daniel Nyqvist har erkänt morden. Foto: Polisens förundersökning

Efter att Daniel Nyqvist greps förhörde polisen barndomsvännerna och flera av dem vittnar om hur deras kamrat förändrades i gymnasiet.

Vännen försökte tipsa polisen flera gånger – de svarade först i år

I ett av förhören uppger en av de vänner som stod 37-åringen närmast att han försökt tipsa polisen om Daniel Nyqvist flera gånger men att han ”varje gång blev bortkopplad”.

NN vill minnas att senaste gången han ringde var för ca 5 år sedan. Vid detta tillfälle bad han direkt att få komma till de utredare som hade hand om fallet och han blev då direkt kopplad till en utredare”, står det i förhöret som nu blivit offentligt.

Sista gången barndomsvännen tipsade polisen om Daniel Nyqvist var i mitten av januari i år:

NN beskrev Daniel som en person som pratade om våld i tidig ålder och att han hade en liknande mössa som gärningsmannen lämnat efter sig i närområdet. NN tyckte också att Daniel liknade den fantombild som ligger ute på nätet”.

I år var också första gången han hörde av polisen.

Daniel Nyqvist har sedan dubbelmordet levt ett tillbakadraget liv och tillbringat mycket tid framför datorn, visar polisens utredning. Bild från husrannsakan i hans lägenhet. Foto: Polisens förundersökning

”Har en speciell relation till våld”

Vännen ska aldrig ha sett Daniel Nyqvist vara våldsam, däremot kunde han prata om våld. Särskilt längre upp i tonåren.

Enligt NN har Daniel en speciell relation till våld och saknar empati, samtidigt som han var väldigt snäll mot kompisar”, står det i förhöret.

Avslutningsvis får barndomsvännen en fråga om den mössa som polisen hittade efter dubbelmordet, en mössa som han mycket väl kände igen.

Redan när mössan kom ut i tidningarna att det kunde vara gärningsmannens så kände han lite olust”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Linköping

Mer i ämnet