Arkivbild. En 8-årig pojke och en 56-årig kvinna knivmördas i Linköping 19 oktober 2004. Foto: Lasse Hejdenberg/TT

Dubbelmordet i Linköping skildras i ny bok

Uppdaterad
Publicerad

Ett av Sveriges mest uppmärksammade och svårlösta mordfall ska skildras i en ny bok. ”Genombrottet: Så löste släktforskaren dubbelmordet i Linköping”, skrivs av journalisten Anna Bodin och släktforskaren Peter Sjölund och ges ut i juni nästa år.

Det var i oktober 2004 som en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna höggs ihjäl med kniv i centrala Linköping. Trots tusentals topsningar av potentiella gärningsmän gäckade morden polisen i 16 år innan dna-detektiven Peter Sjölund hittade den avgörande pusselbiten som gjorde att fallet kunde klaras upp.

”I 16 års tid försökte polisen lösa ett brott som det tog en dna-släktforskare av Peters Sjölunds kaliber fem veckor att lösa. Det är första gången det sker i Europa men inte den sista. Vi skriver boken för alla som vill veta mer om metoden som kommer att revolutionera polisens arbete”, säger Anna Bodin i ett pressmeddelande från bokförlaget Norstedts.

Daniel Nyqvist, som har erkänt dubbelmordet, dömdes i veckan till rättspsykiatrisk vård för de två morden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Linköping

Mer i ämnet