Foto: Mikko Lindskog/SVT

Dubblar antalet avgångar till Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

När Östergötland utvecklas så ser SJ möjligheterna att utöka tågtrafiken till och från länet.

År 2023 ska det finnas dubbelt så många avgångar med tåg mellan Östergötland och Arlanda och med fortsättning till Gävle. Idag finns sju avgångar. Om sex år ska det vara 14.

– Det beror naturligtvis på att Östergötland är en marknad som växer och har ökat oerhört mycket under senare tid, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

Redan nästa år ökas antalet avgångar från sju till nio på den aktuella sträckan.

Fler avgångar på önskelistan

Även sträckan Norrköping-Nyköping-Stockholm kommer att få fler avgångar. Dagens 15 ska bli 17 år 2021.

Tågen från Linköping till Sala via Eskilstuna och Sala har idag 16 avgångar. Om fyra år, 2021 ska det har blivit 19 avgångar.

Det bör noteras att detta är vad SJ önskar. På järnvägarna finns ett antal olika bolag som vill köra tåg och ibland kan det bli trångt på spåren. Jan Kyrk är ändå positiv.

– Det går faktiskt att öka trafiken. Det går att köra lite fler tåg och det går också att köra längre tåg med fler stolar, säger han till SVT.

Kritik mot samordningen

SJ:s planer presenterades idag för region- och näringslivsföreträdare vid ett frukostmöte i Norrköping arrangerat av Östsvenska handelskammaren.

Även om publiken tyckte att planerna på utökad tågtrafik var intressanta så framkom också kritik mot hur samordningen mellan exempelvis Östgötatrafikens tåg och de nationella tågen fungerar.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.