E-förslag är ett nytt sätt för medborgarna att påverka som införs i allt fler kommuner. Statsvetaren David Karlström som har forskat om e-förslagen och tror att det kommer öka. I videon får du veta hur du kan göra om du vill påverka din kommun. Foto: Privat

E-förslag: Nytt sätt att påverka – men de flesta kommuner avstår

Uppdaterad
Publicerad

E-förslag är ett nytt sätt för medborgarna att påverka kommunpolitikerna. Det rekommenderades av Demokratiutredningen. Ändå har bara ett 50-tal kommuner infört det.

– Men vi är precis i nystarten av ett nytt digitalt verktyg, säger statsvetaren David Karlström.

Har du en idé om hur kommunen kan bli bättre? Vill du ha bättre belysning, en ny skola eller sänkt hastighet på gatan där du bor? Då kan du lämna in ett e-förslag.

Se mer om hur det fungerar i videon här ovanför.

Ett digitalt verktyg på frammarsch

Statsvetaren David Karlström, som har skrivit en magisteruppsats om e-förslagen, tror att det här är ett digitalt verktyg på frammarsch. Han beskriver det som en blandning mellan medborgarförslaget och namninsamlingar.

– Med e-förslaget kan även andra medborgare rösta på förslaget och även kommentera förslaget. Man kan även sprida förslaget i sociala medier. Därför kan man använda e-förslaget på många olika sätt.

Kan lyfta upp frågor i flera kommuner samtidigt

Därför kan större grupperingar använda det för att lyfta frågor i flera kommuner samtidigt, men det kan också användas av enskilda för att påverka en mindre fråga i till exempel stadsplaneringen.

Se mer om hur du kan påverka politikerna i din kommun i videon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.