Felix Andersson och Oliver Hambalek, elever i e-sport, Ebersteinska gymnasiet i Norrköping

Började med Counterstrike som 7-åring: ”Vill bli proffs”

Uppdaterad
Publicerad

Sett till antalet utövare så är elektronisk sport en av de mest populära sporterna i världen. På Ebersteinska gymnasiet i Norrköping är man först ut i länet med att undervisa i just e-sport.

– Just det här spelet har jag spelat sedan jag var sju år, säger Felix Andersson, och syftar på spelet Counterstrike. Men jag har i princip spelat sedan jag lärde mig att trycka på knappar, fortsätter han.

Felix Andersson är en av tolv elever som antagits till e-sportsgymnasiet. I undervisningssalen för den elektroniska sporten, e-sport som det kallas, är det fullt av datorer – ett måste för att eleverna ska kunna utöva sporten.

– Det är en möjlighet för oss att utvecklas inom e-sport på samma sätt som andra väljer att gå tillexempel fotbollsgymnasium för att utvecklas inom det, säger eleven Oliver Hambalek.

Kan gå alla program

– Det innebär att man går vilket program man vill, sedan har man e-sporten vid sidan av det, säger Henrik Åberg, pedagogiskt ansvarig för e-sportsgymnasiet.

Vid fyra tillfällen i veckan ska tolv av 130 sökande få möjlighet att ägna sig åt e-sport. Samtliga av de tolv eleverna är killar.

– Vi hade självklart velat ha tjejer men det var få tjejer som sökte. Det var de här grabbarna som gick längst. I den bedömningen har vi utgått ifrån olika perspektiv, dels betyg och dels hur de spelar, säger Henrik Åberg.

För att undervisningen verkligen ska ge något så har gymnasieskolan tagit in Jonas Dahl från Svenska e-sportföreningen för att instruera eleverna.

Och undervisningsmaterialet, bland annat det våldsamma spelet Counterstrike har en åldergräns på 18 år. I samråd med föräldrarna används det av yngre elever.

Satsar på proffs

– Jag ska försöka få dem att förbättra sin förmåga. Det garanterar inte att de kommer bli proffs eftersom det är en ganska liten procent som når dit, men vi ska i alla fall försöka öka deras chanser att nå dit, säger Jonas Dahl.

Men att välja e-sport innebär inte datorspelande rakt igenom. Fysisk aktivitet, hälsa och teori utgör ungefär hälften av tiden.

– Det är inte bara teori som rör deras eget valda spel utan även det teoretiska kring jämställdhet och genus. Allting som kan hjälpa till att driva e-sporten framåt. Sporten är fortfarande väldigt ung så man kan påverka många områden, säger Jonas Dahl.

Men e-sporten är inte lika självklar som andra idrottsprofiler, killarna på e-sportsgymnasiet upplever ibland att deras sport inte tas på allvar.

– De största reaktionerna är väl ”du kastar bort ditt liv” och ”du sitter inne hela dagarna”, men det är precis som en vanlig sport. Man tränar för att bli bättre helt enkelt, säger Felix Andersson.

Omstritt som sport

Inför att SVT:s Mästarnas mästare nu har valt att ha med en e-sportsutövare, e-sportstjärnan Emil ”HeatoN” Christensen, har debatten fått ny vind i seglen. Spelexperten Thomas Arnroth menar att e-sportens ständiga ifrågasättande beror på en språkförvirring.

– Jag tror att det bygger på en sammanblandning mellan orden idrott och sport. Idrott är fysisk aktivitet för att man ska få motion men sport måste inte vara fysisk. Det finns massor av sporter som inte är fysiska. Där tror jag att den stora upprördheten kring detta bottnar, säger Thomas Arnroth.

Trötta på att aldrig få ett erkännande

– Jag tycker det är fjantigt. Samhället är rädda för det som är nytt, säger Jonas Dahl. För dart tog det tio år att bli en officiell sport, så vi får kämpa på, fortsätter han.

– Det här är en miljonrörelse som lockar större tv-publik än vanliga stora sportarrangemang, så det är nog bara att passa in i leden och inse att e-sporten redan har hänt, säger Thomas Arnroth.

Just därför tycker Eberstienska att sporten förtjänar en plats i skolan och hoppas att det ska medföra positiva effekter.

– Om vi låter ungdomarna hålla på med det de brinner för så tänker jag att det spiller över på skolan. Vi får ökad motivation och därmed ökad måluppfyllelse, säger Henrik Åberg, pedagogiskt ansvarig för e-sportsgymnasiet.

Men som med alla sporter är det svårt att nå elitnivå också inom e-sport, men killarna som valt längre skoldagar på grund av det de gillar har hopp om framtiden.

– Målet är att bli e-sportproffs och att spela med de bästa i världen, säger Felix Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.